Vianočný príbeh, na ktorý len tak ľahko nezabudnete

NETKY.SK • 14 December 2020, 07:30 • 2 min
Vianočný príbeh, na ktorý len tak ľahko nezabudnete

Písal sa rok 2012 a rodina sa tradične pripravovala na kresťanský sviatok.

slovakia

left justify in out

Prebiehal pokojný štvrtkový večer a Levi Lusko, známy americký kazateľ, si zapisoval niekoľko poznámok, bez ktorých sa blížiaca sa Vianočná kázeň nemohla zaobísť. V dome vládlo ticho, manželka balila darčeky a štyri dcéry sa veselo zabávali na večierku, ktorý starostlivo organizovala ich stará matka. Atmosféru dopĺňalo pokojné šťastie a zdalo sa, že všetko bude v najlepšom stave.

 

img

 

Šok
Zmena nálady nastala okamžite po vyzdvihnutí dcér. Ešte sa ani auto poriadne nestihlo zastaviť, už sa z domu starej mamy niesol krik. Ukázalo sa, že jedno z dievčat, päťročná Lenya, má silný astmatický záchvat. Nebolo to nič neobvyklé, astmou trpel aj sám Levi a dobre vedel, aký blahodarný účinok má inhalátor na ťažké dýchanie.
 

"Ona nedýcha!" kričal niekto. Volala sa záchranka, oživovalo sa a modlilo. "Bije jej srdce?" pýtal sa kazateľ so zúfalstvom aj nádejou v hlase. "Urobíme všetko, čo bude v našich silách," odpovedal zdravotník a dievčatko naložil do sanitky. Celá rodina sa, prirodzene, okamžite posadila do auta a Levi šoféroval dovtedy, kým sa pred zrakom neobjavila budova pohotovosti.

 

img


Koniec
Rodina túžobne hľadala zázrak, ale nijaký sa nedostavil. Dievča dodýchalo, jeho telo bolo nehybné a nenachádzal sa v ňom jediný kúsok života.
Obaja, kazateľ i jeho manželka, vnímali nepredstaviteľnú bolesť. Napriek tomu však dokázali vniesť teplo aj do najchladnejšieho miesta v blízkosti smrti. Priamo na pohotovosti obaja pozdvihli ruky a začali uctievať Boha. Ďakovali mu za ohromujúcu česť byť jeho rodičmi a odovzdávali mu i utrpenie.
 

Pozvánka
Nastal čas rozlúčky. Nepredstaviteľne kruté, to áno, ale odchod z areálu nemocnice sa nezadržateľne blížil a manželský pár bol nútený odlúčiť sa od dcérinho tela. Nastúpilo sa do auta, plakalo sa, v tichu sa vstrebávalo.

 

img


"Vráť sa tam," z ničoho nič jemne prikázala žena. Levi jej venoval začudovaný pohľad. Má sa vrátiť tam, odkiaľ sa mu takmer nepodarilo odísť? "Prečo by som to robil?" pýtal sa jedinú logickú otázku, ktorá mu zišla na um. "Aby si zdravotníkom odovzdal pozvánky na najbližšiu bohoslužbu." A Levi Lusko poslúchol. Manželka mu podala niekoľko pozvánok a on vstúpil na pohotovosť, oslovil zdravotný tím a povedal to, čo povedať musel, aby svoje počínanie zdôvodnil.
 

Bohoslužba
Pre kazateľa nebolo nikdy také ťažké vystúpiť pred veriaci dav a deliť sa o poznatok z Biblie. Vedel ale, že je to jeho poslanie, a preto sa rozhodol nemrhať bolesťou. Vniesol ju do kázne, vylial tam povzbudenie, smútok, nádej a všeličo iné. Hovoril v nej o temnote, ktorú je potrebné zahasiť, o smrti, nad ktorou aj tak víťazí život. Keď napokon vyslovil výzvu, či je niekto, kto by chcel zmenu a kto by modlitbou vložil srdce Bohu, postavil sa celý zástup. Levi Lusko sa až neskôr dozvedel, že uprostred zástupu stáli aj dvaja záchranári, ktorým sa nepodarilo oživiť dievčatko.

 

img


Smrť teda opäť prehrala. Nielenže je Lenya v nebi, v ktorom nemusí zápasiť s dychom, navyše sa prostredníctvom tragédie prispelo k záchrane duší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona