Čo trápi občanov únie? Imigrácia a terorizmus oveľa viac ako ekonomika či nezamestnanosť

NETKY.SK • 22 December 2017, 14:37 • 2 min
Čo trápi občanov únie? Imigrácia a terorizmus oveľa viac ako ekonomika či nezamestnanosť

Voliči naprieč Európskou úniou sa zhodujú: Imigrácia a terorizmus sú najväčšími výzvami, ktorým čelíme. A to dokonca oveľa viac ako ekonomika, nezamestnanosť či klimatické zmeny.

slovakia

left justify in out

Najnovší výskum Eurobarometer sa uskutočnil v prvej polovici novembra a prvú správu sme priniesli v utorok 19. decembra.

 

Dôvera k Európskej únii na Slovensku vzrástla na 48 percent

 

Teraz sa podrobnejšie pozrieme na to, ako odpovedali voliči na otázku, ktoré sú najväčšie hrozby únie.

 

Ľudí najviac trápi imigrácia, spolu za ňu hlasovalo až 39 percent obyvateľov, terorizmus je na druhom mieste s 38 percentami. Ďaleko za nimi je ekonomická obava (18 percent), nasledujú strach z využitia verejných financií (16 percent), nezamestnanosť (13 percent) a klimatické zmeny (12 percent).

 

img

 

Aj keď obavy zo zmeny klímy od roku 2010 rastú (vtedy len 5 percent), strach z terorizmu a imigrácie sa za posledných sedem rokov zdvojnásobil a predstavuje pre Európanov najväčšiu obavu. Čísla, získavané dvakrát za rok na jar a na jeseň Euróspkou komisiou, tiež ukazujú, že strach z migrácie bol najväčší na konci roku 2015 v čase vrcholu migračnej krízy, keď dosahoval 58 percent.

 

Obe hrozby sú navyše na prvých priečkach v drvivej väčšine krajín, kde sa barometer uskutočnil. 

 

Imigrácia momentálne najviac trápi Estónsko (62 percent), Českú republiku (58 percent), Maďarsko (58 percent), Poľsko (54 percent), Dánsko (52 percent), Dánsko (52 percent) Holandsko (50 percent), Nemecko (47 percent) či Švédsko (45 percent). Až za nimi je Slovensko (43 percent). 

 

Terorizmus potom najviac trápi občanov Cypru (57 percent), Portugalska a Malty (56 percent), Litvy (55 percent)  Českej republiky (53 percent) a Lotyšska (52 percent). Na Slovensku je to 43 percent, v Maďarsku 45 percent.

 

img

 

Kým obavy z ekonomickej situácie od svojho vrcholu v roku 2011 (59 percent) neustále klesajú, opačnú krivku majú obavy z terorizmu, ktoré svoj (zatiaľ) vrchol dosiahli na jar tohto roka (43 percent).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies