Vietnam láka turistov na prvé múzeum kávy v krajine

NETKY.SK • 17 Január 2019, 22:04 • 2 min
Vietnam láka turistov na prvé múzeum kávy v krajine

Káva patrí k najvýznamnejším vietnamským artiklom. Nápojmi je teraz zasvätené vôbec prvé múzeum v krajine, ktoré sa otvorilo v meste Buôn Ma Thuot. Návštevníci sa v ňom môžu vydať na cestu, ktorú káva urazí z plantáží až do šálok, súčasťou je preto aj degustácia, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Múzeum je už na pohľad veľmi moderné - hlavná budova architektonicky vychádza z podoby domov etnika Rade, ktoré patria medzi najčastejšie s pracovníkmi na kávových plantážach.

 

Vnútri návštevníci nájdu vyše 10 000 exponátov, ktoré boli zozbierané z celého sveta, množstvo pochádza napríklad z múzea kávy v Hamburgu. K videniu sú sto rokov staré kávovary, starožitné hrnčeky a podšálky z Turecka, ale aj miestny vietnamsky riad na servírovanie kávy.

 

"Múzeum má byť otvoreným priestorom pre všetkých, vrátane farmárov, ktorí pracujú na plantážach. Je miestom, kde sa ľudia môžu dozvedieť zaujímavosti o káve a zdieľať svoje vlastné poznatky a skúsenosti. Máme v pláne organizovať tu množstvo akcií, ako napríklad farmárske trhy, aby sme predstavili lokálne poľnohospodárske produkty, alebo tiež workshopy pre ľudí pracujúcich v kávovom priemysle," uviedol Pham Thi Diep Giang, zástupca riaditeľa spoločnosti Trung Nguyen Legend Group, ktorá je prevádzkovateľom múzea.

 

 

Dlhoročná tradícia

 

Pre množstvo turistov to bude možno prekvapenie, ale káva má vo Vietname relatívne dlhú tradíciu. Prvýkrát ju miestnym predstavili v 19. storočí francúzski kolonisti, a dnes je známa svojou intenzitou a výraznou chuťou. Často sa podáva s ľadom a kondenzovaným mliekom, aby bola sladká.

 

"V múzeu môžu návštevníci ochutnať kávy rôznych príchutí a objaviť príbehy, ktoré sa za nimi skrývajú," doplnil Pham Thi Diep Giang.

 

"O ďalších druhoch kávy nemám moc potuchy, pijem len tú lokálnu. Takže som sa prišiel poučiť," zveril sa jeden z prvých návštevníkov Doan Trung Kien.

 

Vietnam je podľa agentúry AP najväčší svetový exportér robusty, čo je popri arabike hlavná kávová odroda, a po Brazílii je druhým najväčším exportérom kávy na svete. V roku 2016 jej bolo zo zeme vyvezenej zhruba 1,8 milióna ton.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies