Čo robiť, ak vám automobil poškodí ľad spadnutý z nákladného vozidla?

NETKY.SK • 28 Január 2024, 13:51 • 2 min
Čo robiť, ak vám automobil poškodí ľad spadnutý z nákladného vozidla?

Zima prináša aj také poistné udalosti, ktoré sa v ostatných ročných obdobiach prakticky nevyskytujú. Jednou z nepríjemných príčin škôd na motorových vozidlách môže byť napríklad ľad spadnutý z nákladných automobilov, respektíve z ich návesov na za nimi alebo okoloidúce vozidlá. Dobré je preto vedieť, čo v takej situácii robiť.

slovakia

left justify in out

Škoda sa hradí z PZP vinníka

„Každú zimu evidujeme desiatky takýchto udalostí. Minulý rok sme v poisťovni riešili prípad, keď padajúci ľad z kamióna rozbil čelné sklo za ním idúceho auta a črepiny vážne zranili vodičku. Keďže udalosť sa stala na obchvate, ktorý je pod dohľadom kamier, polícia vedela identifikovať vodiča a škoda sa hradila z jeho poistenia,“ hovorí riaditeľ likvidácie škôd z motorových vozidiel UNIQA Jiří Moravec.

 

Aj v prípade, že sneh alebo ľad padajúci z nákladného auta poškodí auto iného vodiča teda platí, že poškodený si takýto nárok môže uplatniť z povinného zmluvného poistenia vodiča nákladného auta.

Pomôže videozáznam

Vodiči nákladných vozidiel, ktoré škodu spôsobia, však len málokedy zastavia a pokračujú ďalej v jazde. Často totiž vôbec nevedia, že k incidentu vôbec došlo. Polícia preto upozorňuje vodičov na povinnosť odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí pokuta.

 

„Poškodeným vodičom odporúčame, aby v takýchto prípadoch kontaktovali políciu, a ak je to možné, zapísali si evidenčné číslo návesu nákladiaka, ktoré škodu spôsobilo,“ radí odborník.   

 

Pomôcť môže aj videozáznam z kamery v aute, a pokiaľ jednoznačne preukazuje skutkový stav, ako je vinník nehody alebo osoba zodpovedná za poškodenia vozidla, určite naň poisťovňa pri plnení prihliada, a takéto video môže výrazne urýchliť vybavenie poistnej udalosti. V prípade, že poškodený nevie zdokumentovať vinníka, škoda na automobile sa hradí z jeho havarijného poistenia, ak ho má uzatvorené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Polícia SR / Facebook (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies