Na Slovensku je momentálne veľmi zlá kvalita vzduchu. Koronavírus sa tak šíri rýchlejšie

NETKY.SK • 25 Február 2021, 10:40 • 2 min
Na Slovensku je momentálne veľmi zlá kvalita vzduchu. Koronavírus sa tak šíri rýchlejšie

SLOVENSKO - Odborníci upozorňujú na zhoršenú kvalitu ovzdušia na Slovensku. Riziko nákazy koronavírusom je momentálne vyššie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Inštitút environmentálnej politiky, na svojej sociálnej sieti informoval o zlej kvalite vzduchu. „Slnečné počasie nás v týchto dňoch láka ísť sa nadýchať čerstvého vzduchu do prírody. Aj napriek príjemnému počasiu však máme zároveň v týchto dňoch aj veľmi nepríjemnú kvalitu ovzdušia naprieč takmer celou Európou,“ vysvetlili na sociálnej sieti.

 

img

Interaktívna mapa Európskeho indexu kvality ovzdušia z dielne EEA

 

 

Podľa inštitútu to na Slovensku spôsobujú hlavne prachové častice PM2,5, ktoré dokážu preniknúť dýchacím systémom a spôsobiť mnoho zdravotných ťažkostí.

 

img

 

Tieto malé prachové častice môžu zaniesť na svojom povrchu do pľúc ešte menšie vírusové čiastočky, čím sa podporuje šírenie koronavírusu.

 

„Pri prechádzke v exteriéri teda odporúčame dobre tesniace rúško, či ideálne respirátor,  nielen pre zamedzenie šírenia vírusu, ale aj pre ochranu nás samých pred znečistením ovzdušia,“ odporúča inštitút.

 

Zároveň navrhli verejnosti, aby si prečítali pár slov o ich štúdii na stránkach ministerstva životného prostredia, ktoré nájdete v tu: Niečo je vo vzduchu

 

Súvisiaci článok: Korčok bojuje za záchranu sveta, ktorý je ohrozený pandémiou a klimatickou zmenou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona