Pod Trumpovými pokusmi sa čoraz viac láme ľad, žaloba bola zamietnutá v ďalšom americkom štáte

NETKY.SK • 12 December 2020, 13:20 • 2 min
Pod Trumpovými pokusmi sa čoraz viac láme ľad, žaloba bola zamietnutá v ďalšom americkom štáte

Najvyšší súd USA zamietol bezprecedentnú žalobu o zvrátenie výsledkov novembrových prezidentských volieb v štyroch amerických štátoch, ktorú podporil aj dosluhujúci prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Žalobu tento týždeň podal štát Texas s cieľom anulovať výsledky v štátoch Georgia, Michigan, Pensylvánia a Wisconsin, v ktorých vyhral novozvolený prezident Joe Biden. 

 

Znenie samotnej žaloby 

Podľa žaloby boli výsledky nelegálne, a to pre zmeny vo volebných postupoch, ktoré štáty prijali v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Najvyšší súd sa však v piatok priklonil na stranu štvorice štátov a rozhodol, že Texas nemá na tento krok právne postavenie.

 

img


Žalobu Texasu okrem Trumpa podporilo 18 štátnych generálnych prokurátorov a 106 republikánskych členov Kongresu Spojených štátov.

Rozhodnutie súdu je ďalšou povolebnou ranou pre Trumpa, ktorý opakovane bez dôkazov hovorí o volebnom podvode a naznačil, že o výsledkoch volieb rozhodne Najvyšší súd Spojených štátov. Ten už tento týždeň však zamietol aj inú žalobu proti Bidenovmu víťazstvu v Pensylvánii.

 

Súvisiaci článok: Trumpova nádej na prepočítanie hlasov je mizivá, žaloba v Pensylvánii bola zamietnutá

 

V reakcii na piatkové rozhodnutie Trump na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter reagoval s vyhlásením "Najvyšší súd nás naozaj sklamal. Žiadna múdrosť, žiadna odvaha".

 


Bidenov hovorca zase reagoval s tým, že nie je "prekvapením", že najvyšší súd odmietol "nepodložené pokusy" poprieť Trumpovu volebnú prehru.

Od novembrovej prehry vo voľbách Trump a jeho podporovatelia podali desiatky žalôb spochybňujúcich výsledky. Zatiaľ žiadna sa nepriblížila k tomu, že by zvrátila Bidenovo víťazstvo.

 

img

 

Oficiálne výsledky volieb 
Demokrat Biden porazil Trumpa v pomere 306 k 232 hlasov v Zbore voliteľov a získal o sedem miliónov hlasov voličov viac ako jeho republikánsky oponent. Zbor voliteľov, ktorý volí prezidenta, sa stretne 14. decembra, aby oficiálne odovzdal svoje hlasy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies