Takto netradične zachraňujú zrúcaninu kostolíka

NETKY.SK • 31 Júl 2020, 16:00 • 2 min
Takto netradične zachraňujú zrúcaninu kostolíka

Napriek pandémii koronavírusu sa rozbehli aj letné detské tábory. Organizovať sa môžu v maximálnom počte 100 osôb. Vznikajú aj netradičné iniciatívy a do jednej z nich sa zapája aj štát. Aj pre vzniknutú situáciu, keď žiaci nemohli navštevovať školy, sa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rozhodlo podporiť letné školy.

slovakia

left justify in out

 

Pôjde o podporu letných škôl pre žiakov základných škôl, ktoré sa zrealizujú počas posledných troch augustových týždňov. „Na základe ohodnotenia jednotlivých žiadostí bude v Letnej škole 2020 rozdelených 375 800 eur a podporených 244 škôl, ktoré budú realizovať 581 cyklov v celkovej dĺžke trvania 19 225 hodín pre 8 553 detí,“ píše sa v stanovisku ministerstva s tým, že vzdelávanie bude mať zážitkový, hravý, ale aj tvorivý charakter. „Cieľom letných škôl je aj pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli, alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy,“ dopĺňa ministerstvo.

 

Zachraňujú kostolík

 

Medzi ponukami rôznych táborov sú aj rôzne netradičné podujatia, kde je dokonca možné skĺbiť príjemné s užitočným. Jeden z takých táborov prináša úžitok v podobe podpory záchrany kultúrneho dedičstva. „Organizujeme dobrovoľnícke tábory Dubova Colonorum zamerané na záchranu kostolíka sv. Kozmu a Damiána v Sedliackej Dubovej na Orave,“ prezradil Erik Herceg, predseda o.z. Dubova Colonorum s tým, že ide o tábor s dobovým nádychom. „Tábor má charakter družín osadených do 14. storočia, teda bez mobilov, elektriny a iných výdobytkov civilizácie,“ doplnil s tým, že predpoludním deti pracujú na kostolíku, popoludní „bývajú rôzne hry a dobrodružné aktivity, tvorivé dielne, večer táborák s gitarou“.

 

img

 

Pre dospelých

 

Na tábore sa môžu zúčastniť osoby na 18 rokov a program jednotlivých turnusov pripravuje skupinka 5-8 animátorov. Tí musia pred samotným táborom absolvovať aj špeciálne školenia, ktoré v OZ nazývajú Tovarišstvá. Dubova Colonorum sa organizácii táborov venuje od roku 1998. „Bežne máme 2 turnusy trvajúce 12 dní. Tento rok máme len dva sedemdňové workshopy,“ uzavrel Herceg a dodal, že poplatok za účasť na podujatí je 14 eur.

 

 

Pestrá ponuka

Široký výber letných podujatí pre deti pripravuje aj trenčianska cestovná kancelária Slniečko. „V ponuke CK Slniečko máme detský tábor s programom prispôsobeným pre tie najmenšie detičky už od 5 rokov - Slniečkovo. Nechýba ani letný tábor pre tínedžerov do 17 rokov – Pohoďák, alebo najväčší letný tábor SunnyGames,“ prezradila výkonná asistentka CK Veronika Hollá s tým, že v ponuke sú aj tábory so zvieratkami, dobrodružné, športové či akčné tábory.

 

img

 

Animátori

CK Slniečko spríjemňuje letné dni pre deti od 5 do 17 rokov. Súčasťou pobytov je vyškolený personál, ktorý na mládež dohliadne. „Na 1 animátora pripadá 10 – 12 detí. Súčasťou každého tábora je hlavný vedúci, animátori a zdravotník,“ povedala Hollá a dodala, že animátori musia byť zaškolení a následne preskúšaní. „Počas absolvovania je animátor oboznámený s metódami vykonávania animátorskej činnosti prostredníctvom workshopov.“

 

Školia aj hygienu

Aj OZ Preliezka, ktoré pripravuje detské tábory už 17 rokov, si uvedomuje dôležitosť prístupu animátorov. Tábory organizujú dokonca počas celého roka. Prihlásiť sa môžu deti vo veku od 5 do 14 rokov. „Uvedomujeme si, že kľúčovú úlohu zohrávajú naši animátori, ktorých pravidelne preškoľujeme a trénujeme nielen v rámci animačných aktivít, ale aj psychológie, pedagogiky či sprísnených procesov aktuálne spojených s nadštandardným dodržiavaním hygieny,“ vysvetlila Adriana Brachová s tým, že na vylepšení táborov a aktivít na nich neustále pracujú. „Počas jedného týždňa sa dokážeme v rámci nášho celkového portfólia, ktoré tvorí takmer 40 letných denných táborov s rôznymi tématickými okruhmi, zážitkovo postarať o viac ako 300 detí.“ 

 

img

 

Psychológia mládeže

Animátori si okrem iného osvoja aj základy potrebné k výchove adolescentov. „Metódy v sebe obsahujú základy psychológie, prácu s dynamikou skupiny, základy prvej pomoci, práva a povinností animátora, potrebné kompetencie tak, aby v žiadnom prípade nedochádzalo k porušovaniu práv a záujmov dieťaťa,“ doplnila s tým, že túto činnosť robia už 24 rokov. „Počas  aktuálnej letnej sezóny absolvujeme približne 40 turnusov,“ uzavrela Veronika Hollá. Ceny táborov sú od 200 do približne 255 eur a závisia od požiadaviek jednotlivých objednávateľov pobytov.

 

Centrá voľného času

Letné tábory organizujú aj niektoré centrá voľného času (CVČ). Jedným z takých je CVČ v Liptovskom Mikuláši. Jeho riaditeľ Roman Králik uviedol, že organizujú pobyty pre deti vo veku od 6-15 rokov, pričom organizácia zabezpečuje na jednotlivé turnusy do 15 animátorov. Počas jedného leta CVČ usporiada osem turnusov a účastníci podujatia si za spríjemnenie letných dní zaplatia 55 eur.

 

COVID-19

Z dôvodu neľahkej situácie v súvislosti so šírením nového koronavírusu sa niektoré organizácie rozhodli, že inak pravidelné tábory budú mať v roku 2020 pauzu. Jedným z nich je OZ Smajlovo, ktoré organizuje letné tábory už od roku 2014. „Tento rok sme však vzhľadom na situáciu ohľadne šírenia koronavírusu uprednostnili zdravie detí a letné tábory sme pre rok 2020 v marci zrušili,“ vysvetlila Janka Gáborová s tým, že ich pobyty prebiehajú v horskom prostredí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies