Režisér najnovšieho filmu Úsvit Matěj Chlupáček: "Takýto zložitý trikový film sa u nás dlho netočil"

NETKY.SK • 6 Október 2023, 19:00 • 2 min
Režisér najnovšieho filmu Úsvit Matěj Chlupáček: "Takýto zložitý trikový film sa u nás dlho netočil"

BRATISLAVA - Výpravný česko-slovenský film Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka vstúpil vo štvrtok (5. 10.) do kín. Dráma v hlavnej úlohe s Eliškou Křenkovou otvára tabuizovanú tému, odohráva sa v 30. rokoch v predvojnovom baťovskom mestečku Svit. "Ako prvý slovenský film bude do kín uvedený v exkluzívnom zvukovom formáte Dolby Atmos," informoval Juraj Timko z distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

slovakia

left justify in out

Timko pripomína, že popri slovenských a českých profesionáloch sa na projekte podieľali aj uznávaní zahraniční tvorcovia. Autorom hudby je Simon Goff, držiteľ Grammy za film Joker a seriál Černobyl. Plagát k filmu vytvorila hollywoodska dizajnérka Desi Moore, ktorá má na konte napríklad aj plagát k seriálu Hra o tróny.

Úsvit sa natáčal na 35 mm materiál namiesto dnes tradične používanej digitálnej kamery a filmári pri nakrúcaní využili technológiu kombinujúcu zábery hercov na zelenom pozadí so zábermi 3D modelu mesta Svit. "Ide o princíp, ktorý je známy z veľkofilmov, u nás sa však dlho nepoužíval. Náš VFX supervízor, legendárny Boris Masník, má však práve s týmito trikmi veľké skúsenosti - či už z českých projektov, ako napríklad Návštevníci, alebo z amerického filmu Parfum: Príbeh vraha, my sme tak mohli využiť všetky jeho skúsenosti. Takýto zložitý trikový film sa u nás dlho netočil a pre mnohých z nás to bola premiéra," priznal Chlupáček. Pre agentúru TASR poznamenal, že colour grading filmu mala na starosti Natasha Leonnet, ktorá pracovala na oscarovom La La Lande alebo filme Spider-Man: Cez paralelné svety. "Úsvit mal veľkú, netradičnú starostlivosť," podčiarkol režisér.

Príbeh sa začína v roku 1937, tehotná lekárka Helena prichádza s manželom, riaditeľom továrne, do podtatranského mesta Svit, z ktorého sa má stať moderné priemyselné mesto. Ich plány naruší nález mŕtvoly v areáli továrne. Ide o telo novorodenca s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi. Prípad presahuje možnosti miestnych žandárov, na scénu nastupuje tajná polícia.

Úsvit s rozpočtom takmer 3,6 milióna eur sa nakrúcal na viacerých miestach v Česku aj na Slovensku - v Tatrách, pri Lysej nad Labem, v Dřísoch alebo v Zlíne. Samotné mesto Svit, kde sa príbeh odohráva, vzniklo kombináciou reálnych záberov, počítačových trikov, nákladných dekorácií a 3D modelu celého mesta v pomere 1:7.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: iStream.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies