ČNB zakročila proti posilňovaniu českej meny

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 11:58 • 2 min
ČNB zakročila proti posilňovaniu českej meny

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) je, ako sa zdá, odhodlaná udržať kurz koruny na uzde. Banka koncom minulého týždňa zakročila proti posilňovaniu českej meny, aby ju udržala blízko úrovne 27 CZK/EUR. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

ČNB v piatok (17.7.) predávala českú menu, prvýkrát od roku 2013, keďže koruna vytrvalo posilňovala oproti euru a jej kurz sa prepadol pod hranicu 27 CZK/EUR.

 

Najnovšie prognózy, podľa ktorých by mala česká ekonomika dosiahnuť tento rok najrýchlejší rast za osem rokov, tak naznačujú, že investori budú skúšať, či ČNB odolá ich tlaku a bude udržiavať kurz koruny na stanovenej úrovni. Podľa analytikov je pravdepodobné, že banka bude tento rok nútená častejšie zakročiť proti posilňovaniu koruny vzhľadom na ekonomické fundamenty, ktoré tlačia kurz českej meny smerom nahor. ČNB má však prakticky "neobmedzenú palebnú silu", takže by s intervenciami nemala mať žiadne problémy.

 

Na druhej strane, piatková intervencia je signálom, že tlak na ČNB stúpa. Pôvodným cieľom banky pritom bolo zabrániť deflácii. Spotrebiteľské ceny v Česku však už štyri mesiace rastú, v júni napríklad dosiahla medziročná miera inflácie 0,8 %.

 

Strážcovia českej meny však naznačili, že budú pokračovať v intervenciách proti korune minimálne do 2. polovice budúceho roka. Chcú tak zabezpečiť, aby spotrebiteľské ceny ďalej rástli a vytrvalo sa približovali cieľovej hranici ČNB, ktorou je inflácia na úrovni 2 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies