ČNB rozdelí devízové rezervy, väčšinu investuje na svetových trhoch

NETKY.SK • 11 Január 2018, 13:04 • 2 min
ČNB rozdelí devízové rezervy, väčšinu investuje na svetových trhoch

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) mení spôsob, akým bude obhospodarovať svoje zásoby devíz, ktoré za minulé tri roky vzrástli v dôsledku oslabovania koruny takmer na päťnásobok.

slovakia

left justify in out

Banka devízy v hodnote takmer 124 miliárd eur rozdelí a ich väčšiu časť bude investovať na svetových trhoch, aby prostriedky lepšie zhodnotila. Povedal to vo videorozhovore na webových stránkach ČNB guvernér banky Jiří Rusnok. Rusnok tak podľa serveru iHNED.cz potvrdil plán, ktorý centrálni bankári naznačovali už v minulosti. Z devízových rezerv bude 55 % prostriedkov vyčlenených do takzvanej investičnej časti.

 

Tieto peniaze sa budú investovať do vysokolikvidných nástrojov, napríklad do amerických a európskych cenných papierov krytých hypotékami (tzv. mortgage backed bonds). V tejto časti budú aj aktíva v kanadskom a austrálskom dolári a vo švédskej korune. ČNB spustila v novembri 2013 cielené predaje korún za eurá, aby umelo udržala českú menu v blízkosti hranice 27 Kč za euro. Cieľom bolo donútiť spotrebiteľov zvýšiť výdavky a vyhnúť sa tak deflácii.

 

To sa síce týmto krokom podarilo, banka sa však vystavila kritike niektorých ekonómov, že kurzový režim spôsobil za 3,5 roka skokový rast devízových rezerv, z 35 miliárd na takmer 124 miliárd eur. Vysoký objem rezerv potom centrálnej banke spôsobuje stratu v korunovom vyjadrení, ak domáca mena začne posilňovať. To sa dialo väčšinu minulého roka po tom, ako ČNB kurzový režim v apríli ukončila. Koruna oproti euru postupne posilnila o takmer 6 %.

 

Práve úsilie o elimináciu straty ČNB bolo podľa Rusnoka významným momentom, ktorý centrálna banka zmenou investičnej stratégie sledovala. "Predĺži sa investičný horizont, čo nám umožní dosahovať vyššie výnosy," povedal Rusnok, pričom dodal, že sa tým zvýšia aj možnosti lepšie sa vyrovnať s krátkodobými výkyvmi na trhu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies