Clintonová a Gates navštívili demilitarizovanú zónu oddeľujúcu obe Kórey

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 12:00 • 2 min
Clintonová a Gates navštívili demilitarizovanú zónu oddeľujúcu obe Kórey

Clintonová a Gates navštívili demilitarizovanú zónu oddeľujúcu obe Kórey

slovakia

left justify in out

img

Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová a minister obrany USA Robert Gates dnes spoločne navštívili demilitarizovanú zónu oddeľujúcu Kórejský polostrov na dva politicky odlišné bloky.
      Štyri kilometre široké a 248 kilometrov dlhé demilitarizované pásmo slúži ako nárazníková zóna medzi Južnou Kóreou a KĽDR. Oblasť strážia státisíce severo- a juhokórejských vojakov, pričom vstup do pásma je možný len na základe osobitného povolenia.
      Clintonová naliehavo vyzvala na tomto mieste Severnú Kóreu, aby upustila od izolácie, v dôsledku ktorej jej obyvateľstvo trpí. Na druhej strane ocenila svojho dlhoročného spojenca Južnú Kóreu za "výnimočný pokrok" od čias Kórejskej vojny, a to hospodársky aj politický. Rovnako poďakovala vojakom - americkým, juhokórejským a z ďalších krajín OSN, že demilitarizovanú zónu strážia.
      Minister obrany USA Robert Gates taktiež pripomenul stagnáciu izolovanej KĽDR a uviedol, že Pchjongjang pokračuje v nepredvídateľnom a občas provokatívnom správaní.  
      Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo po tom, ako tím medzinárodných vyšetrovateľov dospel k záveru, že potopenie juhokórejskej fregaty z 26. marca spôsobil útok severokórejského torpéda. O život prišlo 46 námorníkov. Pchjongjang akúkoľvek zodpovednosť za potopenie popiera.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies