Členovia slovenskej vlády sú oddnes vypočúvaní vo výboroch europarlamentu

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 16:42 • 2 min
Členovia slovenskej vlády sú oddnes vypočúvaní vo výboroch europarlamentu

BRUSEL - Členovia slovenskej vlády začali dnes s procesom vypočúvaní na pôde Európskeho parlamentu (EP). Ministrov ohľadne programových priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ vypočujú jednotlivé výbory europarlamentu.

slovakia

left justify in out

Proces "híringov" bude pokračovať do štvrtka 14. júla. V závislosti od svojej agendy môže jeden minister vystúpiť vo viacerých výboroch, prípadne v jednom výbore EP sa môžu vystriedať viacerí členovia vlády.

 

Sériu diskusií s europoslancami začal dnes dopoludnia minister hospodárstva Peter Žiga a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely. Obaja vystúpili pred členmi Výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE). Minister Žiga vo štvrtok ešte vystúpi pred Výborom pre medzinárodný obchod (INTA) a Výborom pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov (IMCO). Na ministra Brecelyho čaká v utorok Výbor pre dopravu a cestovný ruch (TRAN).

 

V utorok sa pred europoslancov z Výboru pre zahraničné veci (AFET) postaví šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. V rovnaký deň na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú čakajú vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti (LIBE), pričom Žitňanská bude čeliť aj otázkam Výboru pre právne záležitosti (JURI). V utorok pred poslancami EP vystúpi aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker, a to vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).

 

V stredu europoslanci z Výboru pre kultúru a vzdelávanie (CULT) očakávajú ministra školstva Petra Plavčana a ministra kultúry Mareka Maďariča. Plavčan vystúpi aj pred členmi výboru ITRE.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná má dvojdňový program v EP, keď ju vypočujú najskôr v utorok vo Výbore pre rybárstvo (PECH) a v stredu vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI).

 

Pred poslancov vo výbore JURI predstúpi aj štátny tajomník ministerstva kultúry SR Ivan Sečík, zatiaľ čo štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Lukáša Parízeka očakávajú vo Výbore pre rozvoj (DEVE).

 

Sériu "vypočúvaní" v europarlamente ukončia podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, ktorý najskôr v stredu predstúpi pred Výbor pre regionálny rozvoj (REGI) a vo štvrtok pred výbor IMCO, a minister financií Peter Kažimír, ktorého vo štvrtok vypočujú členovia Výboru pre hospodárske a menové veci (ECON). Híringy, ktoré trvajú 60 až 90 minút, sú štandardnou súčasťou predsedníckych povinností členských krajín predsedajúcich v Rade EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies