Clarify vyzývajú Kažimíra, aby nepodľahol tlaku

NETKY.SK • 14 November 2016, 09:34 • 2 min
Clarify vyzývajú Kažimíra, aby nepodľahol tlaku

BRATISLAVA – Občianske združenia Aliancia za čistú hru – Clarify vyzvala listom ministra financií Petra Kažimíra, aby nepodľahol tlaku a nepodporil také zmeny v novele zákona o hazardných hrách, ktoré ohrozia bezpečnosť mladistvých aj hráčov, znížia príjmy smerujúce z hazardu do štátneho rozpočtu a na šport a de facto podporia vznik nelegálneho hazardu. Novelou sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Týka sa to najmä návrhu na zrušenie povinnosti obce preukázať, že k narušeniu verejného poriadku dochádza skutočne v dôsledku hrania hazardných hier. „Aktivisti aj politici snahu zakázať hazard odôvodňujú tým, že kvôli herniam dochádza k narúšaniu verejného poriadku. Lenže skutočnosť je zjavne iná – ani v jednom meste, kde bola petičná akcia za zákaz hazardu, sa nepreukázalo, že verejný poriadok bol narušený kvôli hazardným hrám. Podľa štatistiky neobstojí ani argument, že hazard je hlavnou príčinou rozpadu rodín. Väčšina tvrdení aktivistov a komunálnych politikov sú emočné, nábožensky podmienené a občiansku spoločnosť nezmyselne rozdeľujúce dojmy,“ povedal dnes pre agentúru SITA riaditeľ Aliancie za čistú hru – Clarify Rafael Rafaj. 

 

Občianske združenie dúfalo, že obsiahla zmena v rámci novely zákona o hazardných hrách z dielne rezortu financií prinesie regulačné opatrenia na úrovni 21., a nie 19. storočia. Obáva sa, že pravda, odbornosť a systémovosť budú ťahať za kratší koniec ako zavádzanie, bigotnosť a zaslepenosť aktivistov. Aj preto chce aliancia oboznámiť rezort financií a aj poslancov so závermi odbornej konferencie o hazarde, ktoré mimovládna organizácia usporiadala v októbri. Varovným príkladom pre Slovensko by mala byť podľa Rafaja situácia v Českej republike, kde prohibičný boom zrodil nelegálne čierne herne, šedú ekonomiku, tzv. kvízomaty a vyháňa najmä mladých hráčov do online prostredia na internete. „Populistické riešenia vždy priniesli viac škody ako osohu. Navyše, každé obmedzenie slobôd a práv fyzických alebo právnických osôb je v právnom štáte možné iba ak sú objektívne zdôvodnené, teda na základe faktov, a nie ideológie,“ zdôraznil Rafaj. Výnimku by mal podľa neho tvoriť iba inštitút priamej demokracie - referenda, kde sa predpokladá, že k návrhu sa paritne môžu vyjadriť všetky strany, vrátane „za“, aj „proti“. „Zákazy na základe subjektívnych predstáv sú skôr doménou totalitnej ako otvorenej a demokratickej spoločnosti,“ zdôrazňuje Rafaj. 

 

Mimovládna organizácia odmieta prístup „čo oko nevidí, to srdce nebolí“, pretože zákaz ako zametanie špiny pod koberec je časovanou bombou do budúcnosti. Tým, že štát zlikviduje legálne prostredie, ktoré má pod kontrolou, hodí časť občanov do pazúrov nelegálneho prostredia šedej ekonomiky, ale už bez kontroly. „Paradoxne ochrana hráčov cez plošný zákaz ich privedie do ešte horšej situácie, často s nevýhodnými pravidlami a podmienkami a núti ich zúčastňovať sa na nelegálnej činnosti, čo ukazujú príklady mnohých štátov,“ varuje riaditeľ aliancie. Podľa neho spoločnosť musí viac dbať na výchovu, prevenciu a legislatívnu reguláciu. 

 

Aliancia za čistú hru – Clarify preto ministrovi financií i poslancom Národnej rady SR odporúča prijať len také návrhy na reguláciu hazardu, ktoré sú ústavne čisté, prísne, adresné, vyvážené, efektívne a zmysluplné. Aliancia navrhuje vlastnú víziu regulácie a doplnenie zmien v novele zákona v rámci 2. čítania v parlamente. Ide o zavedenie povinnej nepretržitej prítomnosti strážnej služby (SBS) na dohľad v herni, zvýšenie minimálneho počtu hracích prístrojov z aktuálne navrhovaných 12 na 20, ktoré by sa viazalo na jednu vydanú licenciu, aby nedošlo k fúziám, ktoré by opatrenie obišli. „Naše návrhy, ktoré zvyšujú kvalitu, bezpečnosť a ochranu hráčov a verejného poriadku, by znížili počet herní o minimálne 50% až 70% oproti súčasnému stavu! Návrh pritom rešpektuje základné slobody všetkých, zohľadňuje prístup bezpečného, zodpovedného hrania a sleduje záujmy verejného poriadku aj spoločenskej zodpovednosti, čím sa naplní legitímne stanovený cieľ novely zákona na zvýšenú ochrany hráčov, ale bez bigotných prohibičných zákazov,“ dodáva Rafaj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies