Kedy musí dieťa nastúpiť do škôlky?

NETKY.SK • 14 Február 2020, 14:36 • 2 min
Kedy musí dieťa nastúpiť do škôlky?

Deti, ktoré dovŕšia päť rokov po začiatku školského roka 2020/2021, nemusia od 1. januára 2021 nastúpiť do škôlky. Vo videu na sociálnej sieti to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.

slovakia

left justify in out

To znamená, že deti, ktoré dovŕšia päť rokov napríklad v októbri, v novembri alebo v decembri 2020, nemusia 1. januára 2021 nastúpiť do škôlky. "Tá povinnosť sa bude na ne vzťahovať až od septembra," povedala Lubyová. Ako doplnila, tieto deti pôjdu v doterajšom režime, to znamená, že ako päťročné majú nárok byť v materskej škole, rovnako majú nárok, aby štát zaplatil tieto náklady, ale nevzťahuje sa na ne ešte povinnosť.

 

img

 

Školský zákon

Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania pre všetky päťročné deti bude platiť od 1. januára 2021. Z novely zákona o výchove a vzdelávaní, známeho ako školský zákon, musí každé dieťa pred nástupom do školy byť aspoň jeden rok zaškolené v materskej škole.

 

Povinná účasť na predprimárnom vzdelávaní

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu uviedlo, že od zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania pre päťročné deti očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. Najväčším prínosom pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bude podľa rezortu školstva povinná účasť na predprimárnom vzdelávaní pri rozvíjaní ich komunikačných kompetencií. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona