Citigroup ako prvá americká banka vstúpi na iracký trh

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 10:26 • 2 min
Citigroup ako prvá americká banka vstúpi na iracký trh

WASHINGTON - Citigroup bude prvou americkou bankou, ktorá vstúpi na iracký trh. Oznámila to banka v pondelok (24. 6.) s tým, že získala predbežný súhlas irackej centrálnej banky na otvorenie kancelárie v krajine. Tú otvorí v hlavnom meste Bagdad. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Citigroup, ktorá je treťou najväčšou bankou v USA, poskytovala doteraz služby irackým klientom prostredníctvom pobočky v jordánskom Ammáne. Príchodom na iracký trh sa pripojí k zhruba 15 zahraničným finančným inštitúciám, ktoré v Iraku už pôsobia, dodala iracká centrálna banka na svojej webovej stránke.

"Irak je dôležitý trh s ekonomikou, ktorá má výrazný potenciál rastu," povedal riaditeľ Citigroup pre Európu, Blízky východ a Afriku James Cowles. Ako dodal, vstup na iracký trh umožní banke zlepšenie poskytovania služieb klientom rozširujúcim svoj biznis v tejto krajine. Po otvorení kancelárie v Bagdade plánuje neskôr otvoriť pobočky v dvoch veľkých irackých mestách Erbil a Basra.

Irak kontroluje jedny z najväčších dokázaných rezerv ropy na svete a práve vďaka tejto komodite má aj výrazný potenciál rastu. Ropa sa na rozpočtových príjmoch krajiny podieľa až 95 %. Medzinárodný menový fond predpokladá, že ekonomika Iraku dosiahne v roku 2013 približne 9-% rast. To by bol po Líbyi druhý najrýchlejší hospodársky rast spomedzi 18 krajín v regióne severnej Afriky a Blízkeho východu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies