Čínu pobúrila plavba amerických vojenských lodí v blízkosti sporných ostrovov

NETKY.SK • 28 Máj 2018, 07:07 • 2 min
Čínu pobúrila plavba amerických vojenských lodí v blízkosti sporných ostrovov

WASHINGTON/PEKING - Dve vojenské lode amerického námorníctva preplávali v nedeľu v blízkosti sporných ostrovov v Juhočínskom mori, ktoré si nárokuje Čína.

slovakia

left justify in out

Tento krok vyvolal pobúrenie Pekingu.

 

Raketový torpédoborec USS Higgins a raketový krížnik USS Antietam sa priblížili na vzdialenosť 12 námorných míľ k Paracelským ostrovom. Túto skupinu malých ostrovov kontroluje Čína, ale nároky na ne vznášajú aj Taiwan a Vietnam.

 

Čínske ministerstvo obrany reagovalo na nedeľňajší incident vyhlásením, že americké lode v rozpore s medzinárodným právom vstúpili bez povolenia do čínskych teritoriálnych vôd. Peking do oblasti ihneď vyslal svoje vojenské lode a lietadlá.

 

Spojené štáty dlhodobo trvajú na tom, že v Juhočínskom mori, cez ktoré vedú dôležité námorné trasy, musí platiť režim ako v medzinárodných, a nie ako v teritoriálnych vodách. V posledných rokoch to demonštrujú aj opakovanými plavbami svojich vojnových lodí v blízkosti sporných ostrovov.

 

Čína si robí nároky na takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, pričom argumentuje historickými dôvodmi. Na plavby amerických lodí v blízkosti tamojších ostrovov štandardne reaguje s rozhorčením, ale svoj postoj k danej otázke nemení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies