Čínskym úradom sa nepáči účasť džezového hudobníka na protestoch

NETKY.SK • 23 Október 2014, 08:00 • 2 min
Čínskym úradom sa nepáči účasť džezového hudobníka na protestoch

PEKING - Medzi prodemokratickými demonštrantami v centre Hongkongu sa objavil aj známy americký džezový saxofonista Kenny G, čo vyvolalo podráždenú reakciu čínskeho ministerstva zahraničných vecí, ktoré varovalo cudzincov, aby nezasahovali do vnútorných záležitostí Číny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kenny G, vlastným menom Kenny Gorelick, svoju účasť na demonštrácii v Hongkongu potvrdil po tom, ako sa v stredu na sociálnej sieti Twitter objavili fotografie zachytávajúce jeho prítomnosť na protestnom zhromaždení.
      

"V Hongkongu na mieste demonštrácií. Želám všetkým pokojné a pozitívne vyriešenie tohto problému," napísal na Twitteri Kenny G. Čínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré opakovane vyjadrilo znepokojenie nad aktivitami chápanými vládou v Pekingu ako zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny, uviedlo, že podrobnosti Gorelickovej návštevy v Hongkongu nepozná.
      

"Hudobné dielo Kennyho G je v Číne všeobecne obľúbené, ale náš postoj k nezákonným aktivitám hnutia Obsaďte Centrum (Hongkongu) je veľmi jasný," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing a dodala, že zahraničné vlády a cudzinci by mali postupovať obozretne a Obsaďte Centrum alebo iné protiprávne aktivity nepodporovať.
      

Gorelick neskôr na Facebooku uviedol, že o situácii v Hongkongu nič nevedel a svoju účasť na demonštrácii nazval "improvizovanou" súčasťou "nevinnej prechádzky po meste". Protestujúci v Hongkongu vyzývajú na slobodné voľby budúceho šéfa hongkonskej exekutívy, ktoré sa majú na poloautonómnom čínskom území konať v roku 2017. Odmietajú príkaz z Pekingu, že kandidáti na tento úrad musia byť najprv schválení osobitným, propekinským volebným výborom. Protesty v rôznej podobe trvajú už od 28. septembra.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies