Čínsky súd potvrdil doživotný trest pre bývalého politika Po Si-laja

NETKY.SK • 25 Október 2013, 09:07 • 2 min
Čínsky súd potvrdil doživotný trest pre bývalého politika Po Si-laja

PEKING - Čínsky súd dnes zamietol odvolanie bývalého vysokopostaveného politika Po Si-laja, ktorého usvedčili z úplatkárstva, korupcie a zneužitia moci a odsúdili na doživotný trest za mrežami. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Po Si-laj prišiel vlani v marci o post šéfa strany vo významnom meste Čchung-čching, o kreslo v politbyre komunistickej strany Číny a napokon o členstvo v nej. Vylúčili ho aj z parlamentu. Predtým bol pritom považovaný za jedného z favoritov generačnej výmeny vo vplyvnom stálom výbore straníckeho politbyra.

O kariérny prepad Po Si-laja sa "postarala" jeho manželka Ku Kchaj-laj, ktorú obvinili z otrávenia britského podnikateľa Neila Heywooda. Malo k nej dôjsť koncom roka 2011. Za tento prečin ju v auguste 2012  podmienečne odsúdili na trest smrti, ktorý sa však obvykle neskôr zmierňuje na doživotie.

Na počiatku odhalenia najväčšej politickej kauzy v Číne za uplynulých 30 rokov bol šéf polície v Čchung-čchingu, ktorý dostal 15 rokov väzenia okrem iného aj za to, že sa vraždu Brita snažil zamaskovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies