Čínske lode zámerne kolidovali s plavidlami vietnamskej pobrežnej stráže

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 13:25 • 2 min
Čínske lode zámerne kolidovali s plavidlami vietnamskej pobrežnej stráže

HANOJ - Čínske lode zámerne kolidovali s dvoma vietnamskými plavidlami pobrežnej stráže, pričom spôsobili rozsiahle škody.

slovakia

left justify in out

Incident sa odohral v sporných vodách Juhočínskeho mora, kde čínske spoločnosti počas uplynulého víkendu začali s činnosťou, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vietnamské ministerstvo zahraničných vecí.
     

"Čínske lode s podporou vzdušných síl 4. mája zámerne vrazili do dvojice vietnamských plavidiel pobrežnej stráže. Snažili sa ich tak zastrašiť, pričom došlo i k použitiu vodného dela," povedal na tlačovej konferencii v Hanoji Tran Duy Hai, podpredseda vietnamskej hranične správy.
     

Činiteľ zároveň pripomenul, že Vietnam požiadal čínske vedenie o rokovania na najvyššej úrovni a čaká na odpoveď. Znepokojenie ohľadom incidentu vyjadrili aj iné krajiny regiónu. Vietnam spraví všetky "nevyhnutné kroky" s cieľom vyriešiť spor mierovou cestou, dodal.
     

Peking si robí nárok na takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, ktoré je bohaté na zásoby ropy a zemného plynu. Odmieta pritom konkurenčné požiadavky na jeho jednotlivé časti zo strany Vietnamu, Filipín, Malajzie, Bruneja a Taiwanu. Osobitné námorné spory vedie tiež s Japonskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies