Čínska skupina CEFC v polovici marca dokončí získanie 5 % J&T Finance Group

NETKY.SK • 24 Február 2015, 10:38 • 2 min
Čínska skupina CEFC v polovici marca dokončí získanie 5 % J&T Finance Group

PRAHA - Čínski investori o niekoľko týždňov získajú podiel v jednej z najväčších česko-slovenských finančných skupín J&T. Stanú sa spoluvlastníkmi niekoľkých bánk vrátane J&T Banky alebo slovenskej Poštovej banky. Informoval o tom internetový portál českého denníka Hospodářské noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Finančná a energetická skupina China Energy Company (CEFC) podľa informácií HN v priebehu marca dokončí získanie 5 % v bankovom holdingu J&T Finance Group (JTFG), ktorý ju vyšiel zhruba na 80 miliónov eur. To oceňuje bankovú časť J&T na približne 1,6 miliardy eur.

 

Peniaze do Česka prišli koncom januára, teraz sa dokončuje zmluvná dokumentácia a na najbližšom valnom zhromaždení spoločnosti by sa peniaze od CEFC mali použiť na zvýšenie kapitálu skupiny.

 

Jednou z podmienok čínskej investície je to, že kapitál najprv mierne zvýšia aj doterajší vlastníci skupiny - z približne 950 miliónov eur na 1 miliardu eur.

 

V prvej polovici marca by sa všetko malo zapísať v obchodnom registri, a tak sa dokončí získanie 5-% podielu čínskou skupinou.

 

Dohodu o spolupráci s CEFC, šiestou najväčšou čínskou súkromnou firmou, podpísala JTFG vlani v októbri počas návštevy českého prezidenta Miloša Zemana v Číne. Podľa neho by mal čínsky investor výhľadovo navýšiť svoj podiel v JTFG až na 30 %, a to sumou približne 700 miliónov eur.

 

Hoci pri Zemanovej návšteve v Číne bolo oznámené, že čínska CEFC v budúcnosti získa 30-% podiel v bankovej časti J&T, o výške konečného podielu sa stále vedú rokovania. Podľa informácií HN ani súčasní akcionári J&T doteraz nevedia, aký veľký podiel Číňania v budúcnosti nakoniec získajú.

 

Plánované získanie väčšieho podielu v J&T zo strany Číňanov nebude také rýchle. Kým zmenu kapitálu finančnej skupiny nepresahujúcu 10 % nemusí schvaľovať Česká národná banka (ČNB), získanie ďalšej časti už podlieha nielen súhlasu ČNB, ale regulátorov zo všetkých krajín, v ktorých banková skupina pôsobí. Teda napríklad na Slovensku, v Rusku alebo na Barbadose. Zároveň musia Číňania dostať súhlas s vývozom kapitálu do zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies