Činohra SND uvedie Anjela skazy od Elfriede Jelinek

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 18:32 • 2 min
Činohra SND uvedie Anjela skazy od Elfriede Jelinek

BRATISLAVA - Aktuálna 93. divadelná sezóna prvej činohernej scény Slovenska vyvrcholí dvoma pripravovanými inscenáciami: titulom od súčasnej rakúskej autorky Elfriede Jelinek pod názvom Rechnitz - Anjel skazy a klasickou komédiou Williama Shakespeara Veľa kriku pre nič.

slovakia

left justify in out

Jelinekovej dielo, ocenené titulom najlepšia nemecky písaná hra roku 2009, po inscenáciách Rabínka a Matkina guráž nadviaže na dramaturgickú líniu Slovenského národného divadla "Endlösung". Publikum sa naň môže tešiť už tento týždeň.

Činohra Slovenského národného divadla (SND) sa v línii "Endlösung" programovo venuje problematike holokaustu počas druhej svetovej vojny. Hra súčasnej rakúskej autorky Elfriede Jelinek (1946), držiteľky Nobelovej ceny za literatúru "Rechnitz - Anjel skazy" bude mať v sídle SND na Pribinovej ulici v Bratislave predpremiéru v piatok 7. júna o 19:00. Premiéry sú naplánované cez víkend, v sobotu 8. júna o 19:00 a v nedeľu 9. júna o 18:00, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

V diele Rechnitz - Anjel skazy autorka vychádza zo skutočnej udalosti. "V noci 25. marca 1945 usporiadala grófka Margit von Bathyány na svojom zámku Rechnitz na rakúsko-maďarskej hranici oslavu. Vybraná spoločnosť, v ktorej boli aj príslušníci SS, gestapa a iní, sa stala účastnou na 'rozmarnej vražde' 200 Židov, ktorí boli na danom mieste na nútených prácach. Vrahovia zmizli, svedkovia sa neobjavili ani po vojne a potrestanie páchateľov sa nikdy neudialo," priblížila hru Pažítková. Elfriede Jelinek pritom neopisuje udalosť dokumentárnym štýlom, ale voľne k sebe radí obrazy a výstupy jednotlivých postáv, ktoré sa s udalosťou vyrovnávajú z rôznych aspektov. Nabáda nás k zásadnému zamysleniu sa nad kľúčovými udalosťami dejín modernej Európy. Na inscenácii sa podieľal tím: David Jařab (réžia), Martin Kubran (dramaturgia), David Jařab (scéna), Sylva Zimulová Hanáková (kostýmy) a Petr Haas (hudba). V hre si publikum pozrie okrem iných: Emíliu Vášáryovú, Szidi Tobias, Zuzanu Porubjakovú, Richarda Stankeho či Gabriela Tótha.

Po premiérach sú najbližšie uvedenia hry na programe 11. a 16. júna a na úvod novej sezóny hru Činohra SND avizuje 13. a 25. septembra. Viac podrobností o programe SND možno nájsť na jeho webstránke – https://www.snd.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies