Podľa prezidentky sa riešenie klimatickej krízy nevylučuje s udržateľným hospodárskym rastom

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 10:50 • 2 min
Podľa prezidentky sa riešenie klimatickej krízy nevylučuje s udržateľným hospodárskym rastom

BRATISLAVA - Riešenie klimatickej krízy a dekarbonizácia hospodárstva a spoločnosti sa nevylučuje s udržateľným hospodárskym rastom, tvorbou pracovných miest či prosperitou.

slovakia

left justify in out

Počas svojho príhovoru v rámci dnešnej online konferencie Slovenskej klimatickej iniciatívy a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že hospodársky rast môže ísť ruka v ruke s ochranou životného prostredia a je príležitosťou na vybudovanie inovatívnej, sociálne spravodlivej a modernej krajiny.

 

img

 

Prečítajte si: REPORTÁŽ: Prezidentka prijala demisiu Mičovského, za nového ministra pôdohospodárstva vymenovala Vlčana

Naštartovanie digitálnej a zelenej tranzície tvorí podľa prezidentky jadro slovenského plánu, ktorý okrem investícií nastavuje aj potrebné reformy najmä v oblasti klímy, zdravotníctva, efektívnej verejnej správy či digitalizácie. „Toto je podstatou Európskej zelenej dohody a národných plánov zo strany štátov Európskej únie. Komplexný legislatívny balíček od Európskej komisie Fit for 55 bude pre Slovensko určite veľkou výzvou, ale vyjadrujem mu podporu s odhodlaním ho naplniť,“ povedala Čaputová.

 

Dodala, že veľkou témou bude okrem prísnejších emisných štandardov pre osobnú a nákladnú cestnú dopravu vrátane legislatívy pre udržateľné batérie aj revízia európskej schémy obchodovania s emisnými kvótami pre redukciu emisií z priemyslu a energetiky.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka podpísala novelu zákona o štátnom rozpočte! Deficit presiahne 10 percent HDP

Podľa Čaputovej sa bude postupne zvyšovať aj podiel obnoviteľných zdrojov energie a energetická efektívnosť. „Vo všetkých sektoroch budeme potrebovať zmenu prístupu, nové inovácie a nízkouhlíkové technológie zohľadňujúce urgentnosť klimatickej krízy,“ uviedla hlava štátu. Dodala, že v prípade týchto reforiem je nutné zabezpečiť sociálnu a ekonomickú únosnosť, férovosť a spravodlivosť opatrení.

Podľa Zuzany Čaputovej sú jedným z účinných nástrojov riešenia klimatickej krízy investície do environmentálne a energeticky udržateľnej výstavby a komplexnej zelenej obnovy domov a budov. „Máme jedinečnú príležitosť využiť prostriedky z plánu obnovy a som rada, že sa vďaka spoločnému úsiliu nakoniec podarilo presadiť významnú alokáciu pre túto oblasť vo výške takmer jednej miliardy eur,“ uviedla prezidentka.

Čaputová uviedla, že prezidentský úrad si tiež uvedomuje svoj diel zodpovednosti a má aj vlastný cieľ klimatickej neutrality do roku 2030. „Už sme začali s implementáciou konkrétnych opatrení. Koncom apríla sme spoločne so zamestnancami nášho úradu vysadili 1 600 stromov, aby sme vykompenzovali tie emisie, ktoré nevieme inak eliminovať alebo znížiť,“ uzavrela hlava štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies