Ceny plynu stále rastú. Kedy sa zastavia?

NETKY.SK • 3 Február 2022, 21:15 • 2 min
Ceny plynu stále rastú. Kedy sa zastavia?

AMSTERDAM/BRUSEL – Európske ceny plynu pokračujú vo štvrtok v raste druhý deň po sebe. Hlavným dôvodom sú nízke dodávky z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Úľava, ktorú európskym spotrebiteľom prinieslo na začiatku tohto týždňa zvýšenie dodávok ruského plynu, bola len krátkodobá. Dodávky z Ruska cez Ukrajinu sa opäť znížili. Navyše, dodávky do Nemecka cez dôležitý plynovod Jamal zostávajú zastavené. Plynovod totiž opäť pracuje v reverznom móde, to znamená, že plyn smeruje z Nemecka do Poľska.

 

img

 

Relatívne dobré počasie a nárast dovozu skvapalneného zemného plynu, ktorý dosiahol v januári nový rekord, priniesol na európsky trh úľavu a ceny plynu v porovnaní s decembrovými maximami padli o viac ako polovicu. Vykurovacia sezóna sa však ešte ani zďaleka neskončila a dopyt sa môže zvýšiť. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci, ktorý sa obchoduje na burze v Amsterdame, sa vo štvrtok posilnil o 3,9 % na 80,35 eura za megawatthodinu (MWh).

 

Možno vás zaujme: Na Vajnorskej v Bratislave sa prepadla vozovka! Premávka je obmedzená



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies