Cinematic.doc predstaví nové slovenské dokumentárne filmy

NETKY.SK • 2 August 2012, 11:43 • 2 min
Cinematic.doc predstaví nové slovenské dokumentárne filmy

Cinematic. doc predstaví nové slovenské dokumentárne filmy - Kultúra Celovečerným slovenským dokumentárnym filmom je venovaná jedna z dvoch súťažných sekcií Medzinárodného filmového festivalu Cinematik.

slovakia

left justify in out

img

 Celovečerným slovenským dokumentárnym filmom je venovaná jedna z dvoch súťažných sekcií Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Siedmy ročník festivalu sa uskutoční v Piešťanoch od 7. do 13. septembra tohto roka. V rámci sekcie Cinematik.doc sa budú dokumenty, ktoré mali premiéru v období od septembra minulého roka do septembra 2012, uchádzať o cenu Film Europe Award. O víťazovi rozhodne medzinárodná porota zložená z mladých európskych kritikov a filmárov. „Festival chce aj takýmto spôsobom upriamiť väčšiu pozornosť diváka na pôvodnú dokumentárnu tvorbu,“ uviedol Peter Konečný z organizačného štábu. 
      S novým dokumentom prichádza Pavol Barabáš. V Príbehoch tatranských štítov sa venuje objavovaniu a zdolávaniu vrcholov najnižších veľhôr sveta. Film zároveň sleduje osudy prvých horolezcov, ktorých mená sa s jednotlivými štítmi nezmazateľne spájajú. Nemoc tretej moci Zuzany Piussi otvára citlivú tému slovenského súdnictva a usiluje sa prísť na to, či sú súdy stále zárukou spravodlivosti. Dokumentom so sociálnym podtextom sú Zvonky šťastia režisérov Mareka Šulíka a Jany Bučky. Film sleduje bratranca a sesternicu z rómskej osady, obdivovateľov Karla Gotta a Dary Rolins, ktorí sa rozhodnú poslať svojim idolom DVD s rómskou verziou ich hitu Zvonky šťastia. Debut Pauly Siskovej ... Myslím, že sa nevrátim vznikol na púti do španielskeho Santiaga de Compostela. Zaznamenáva tisíckilometrovú cestu štyroch žien, ktorá je plná radosti, smútku i utrpenia.
      Možnostiam medzinárodnej spolupráce pri výrobe dokumentárnych filmov bude venovaný seminár Koprodukovanie dokumentárnych filmov v Európe, ktorý bude súčasťou festivalu. Seminár je určený predovšetkým producentom zo Slovenska a okolitých krajín a jeho cieľom je predstaviť európske možnosti koprodukcie dokumentárnych filmov a európsky trh s dokumentárnymi filmami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies