Čína zvýši výdavky na armádu najmenej za šesť rokov, príde o 300.000 vojakov

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 11:03 • 2 min
Čína zvýši výdavky na armádu najmenej za šesť rokov, príde o 300.000 vojakov

PEKING - Čína dnes oznámila, že tento rok zvýši výdavky na armádu o približne sedem až osem percent, čo je najmenej za uplynulých šesť rokov. Je to dôsledok spomalenia jej hospodárskeho rastu a zoštíhľovania a modernizácie armády, ktorá príde o 300.000 vojakov, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa čínskeho parlamentu Fu Jing novinárom povedala, že Čína musí pri príprave rozpočtu na obranu zvážiť svoje obranné potreby, hospodársky rozvoj a fiškálne postavenie krajiny. Ľudová oslobodzovacia armáda bude aj po terajšom "zoštíhlení" z 2,3 milióna na dva milióny vojakov najväčšou stálou armádou súčasného sveta. A zostáva hlavnou prioritou predstaviteľov Číny, ktorí pokračujú v agresívnom presadzovaní územných nárokov Pekingu v Juhočínskom a Východočínskom mori, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch so susednými krajinami.

 

Čína plánuje znížiť rozpočtové výdavky na všetkých úrovniach v dôsledku poklesu hospodárskeho rastu, ktorý v roku 2015 dosiahol 7,3 percenta - najmenej za uplynulé štvrťstoročie. Po väčšinu rokov od roku 2000 zvyšovala vojenské výdavky dvojciferným percentom a súčasný rozpočet je len tretím s jednociferným zvýšením v tomto období.

 

Krajina nezverejňuje podrobnosti o svojom rozpočte na obranu a americký Pentagón i globálne zbrojné organizácie odhadujú, že jej súčasné vojenské výdavky sú v skutočnosti o 40 až 50 percent vyššie, pretože oficiálny rozpočet na obranu nezahŕňa náklady na dovoz špičkových moderných zbraní, ich vývoj a výskum a ďalšie programy.

 

Peking vyhlasuje, že armádu má výlučne na obranu, ale posudzuje veľmi zoširoka to, čo považuje za prípadné hrozby pre svoje záujmy, vrátane ochrany námorného územia, o ktoré sa sporí so susednými krajinami. V Juhočínskom mori razantne buduje sieť umelých ostrovov na útesoch a atoloch, aby si fakticky podmanil celú oblasť. Naopak v oblasti sporných ostrovov vo Východočínskom mori čelí nenápadne japonským lodiam a lietadlám, dodala AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies