Čína vyzýva na medzinárodné úsilie na podporu jadrového odzbrojenia a nešírenia zbraní

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 07:00 • 2 min
Čína vyzýva na medzinárodné úsilie na podporu jadrového odzbrojenia a nešírenia zbraní

Organizácia Spojených národov - Čínsky vyslanec vyzval v pondelok k spoločnému úsiliu medzinárodného spoločenstva na podporu jadrového odzbrojenia a nešírenia zbraní.

slovakia

left justify in out

Úplný zákaz a dôkladné zničenie jadrových zbraní a prípadné vytvorenie sveta bez jadrových zbraní sú spoločnou snahou medzinárodného spoločenstva, povedal Zhang Jun, stály predstaviteľ Číny pri OSN.

Všetky krajiny by mali spojiť ruky pri praktizovaní skutočného multilateralizmu, dodržiavať koncepciu spoločnej, komplexnej, kooperatívnej a udržateľnej bezpečnosti, rozhodne odmietnuť mentalitu studenej vojny a konfrontáciu blokov, neustále posilňovať autoritu a účinnosť Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT)  a spoločne podporovať jadrové odzbrojenie a nešírenie zbraní, povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

Štáty s jadrovými zbraňami by mali preskúmať uskutočniteľné opatrenia na zníženie strategických rizík, vyjednať a uzavrieť zmluvu o prvom použití jadrových zbraní proti sebe navzájom a poskytnúť právne záväzné negatívne bezpečnostné záruky štátom, ktoré nevlastnia jadrové zbrane, povedal Zhang.

Dotknuté krajiny by mali obmedziť úlohu jadrových zbraní vo svojich národných a kolektívnych bezpečnostných politikách, vzdať sa rozmiestnenia globálneho systému protiraketovej obrany, zdržať sa snahy o rozmiestnenie rakiet stredného doletu v ázijsko-tichomorskom regióne alebo v Európe a zastaviť zdieľanie jadrových zbraní a takzvané rozšírené odstrašovanie, aby sa udržala globálna strategická rovnováha a stabilita prostredníctvom praktických opatrení, povedal.

Jadrové zbrane sú produktom histórie a jadrové odzbrojenie bude mať prirodzene historický proces. Požiadavka, aby krajiny s výrazne odlišnými jadrovými politikami a počtom jadrových zbraní prevzali rovnakú úroveň jadrového odzbrojenia a záväzkov jadrovej transparentnosti, nie je v súlade s logikou histórie a reality, ani nie je v súlade s medzinárodným konsenzom, a ako taká bude len viesť medzinárodné jadrové odzbrojenie do slepej uličky, povedal Zhang.

Spojené štáty by mali pokračovať v plnení svojej osobitnej a prioritnej zodpovednosti za ďalšie znižovanie svojho jadrového arzenálu drastickým a podstatným spôsobom, aby vytvorili podmienky pre ďalšie štáty s jadrovými zbraňami, aby sa zapojili do procesu jadrového odzbrojenia, povedal.

Zhang tiež zdôraznil potrebu zabezpečiť medzinárodný režim nešírenia jadrových zbraní.

Problémy nešírenia jadrových zbraní, ako sú jadrové otázky Kórejského polostrova a Iránu, majú zložité historické pozadie a sú úzko spojené s nedostatočnou kontinuitou politík nešírenia jadrových zbraní určitej krajiny, uviedol Zhang. "Všetky strany by sa mali držať politického a diplomatického úsilia o vzájomnú odpoveď na legitímne obavy o bezpečnosť prostredníctvom dialógu a vyvážených riešení. Spojené štáty by mali upustiť od hrozby použitia a používania sankcií a nátlaku," povedal.

Spolupráca amerických jadrových ponoriek s niektorými krajinami prináša vysoké riziko šírenia jadrových zbraní. Je to vážne porušenie cieľa a účelu NPT a podkopáva regionálny mier a stabilitu. Preto by sa podľa neho mali prijať nápravné opatrenia.

Rozvoj je základným kameňom mieru a bezpečnosti. Medzinárodné spoločenstvo by malo venovať pozornosť potrebám rozvojových krajín v oblasti mierového využívania jadrovej energie, zvýšiť príslušnú finančnú a technickú pomoc a pomôcť pri implementácii Agendy 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj, povedal Zhang.

Príslušné krajiny by mali prestať zovšeobecňovať koncepciu národnej bezpečnosti, prestať robiť čiary na základe ideológie a prestať používať kontrolu vývozu nešírenia ako politický nástroj na potlačenie iných krajín a na presadzovanie agendy oddeľovania a rozbíjania dodávateľských reťazcov, dodal Zhang.

Čína vždy obhajovala úplný zákaz a dôkladné zničenie jadrových zbraní. Bez ohľadu na zmeny v medzinárodnom prostredí Čína dodrží svoj záväzok nepoužiť jadrové zbrane ako prvé, bude pevne presadzovať svoju jadrovú stratégiu sebaobrany, zdrží sa účasti na akejkoľvek forme pretekov v jadrovom zbrojení a bude naďalej udržiavať svoju jadrovú silu na minimálna úroveň potrebná pre jej národnú bezpečnosť a pokračovať v práci na podpore medzinárodného jadrového odzbrojenia a nešírenia zbraní, uzavrel Zhang.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinua / Xie E
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies