Čína vysiela do Južného Sudánu prápor mierotvorcov

NETKY.SK • 10 September 2014, 09:21 • 2 min
Čína vysiela do Južného Sudánu prápor mierotvorcov

PEKING - Čína začne v Južnom Sudáne rozmiestňovať 700 svojich vojakov, ktorí sa ako súčasť mierových zborov OSN zapoja do hliadkovania a ochrany ropných polí a ich tamojších čínskych zamestnancov. Informoval o tom dnes denník The Wall Street Journal.

slovakia

left justify in out

Preprava čínskych vojakov a techniky lietadlami sa začne v najbližších dňoch. Americký denník pripomenul, že Čína je najväčším investorom do juhosudánskeho ropného priemyslu. Zdroje v OSN zdôraznili, že v prípade Číny ide o prvé vyslanie jej pešieho práporu do mierovej misie OSN. Vlani Čína poskytla malú "ochrannú jednotku", ktorá sa pridala k mierovým zborom v Mali.

 

Agentúra Reuters poznamenala, že Čína je v oblasti diplomacie týkajúcej sa Južného Sudánu mimoriadne aktívna. Minulý týždeň apelovala na vedenie tejto africkej krajiny, kde opäť vypukli nepokoje, aby sa zasadila za uzavretie prímeria a začatie politického dialógu medzi prívržencami prezidenta Salvu Kiira a sympatizantmi jeho oponenta, bývalého viceprezidenta Rieka Machara. 

 

Podľa mandátu OSN, ktorý má čínska misia v Južnom Sudáne, môžu čínski vojaci na ochranu civilistov na ropných zariadeniach využiť všetky dostupné prostriedky. V prípade útoku majú právo na odvetnú paľbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies