Čína má nového premiéra je ním Li Kche-čchiang

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 13:28 • 2 min
Čína má nového premiéra je ním Li Kche-čchiang

PEKNIG - Čínsky zákonodarný zbor dnes zvolil nového premiéra, ktorý bude zodpovedný za napredovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prevažne formálne 3000-členné národné zhromaždenie v pekinskej Veľkej sále ľudu podľa očakávania zvolilo 57-ročného byrokrata Li Kche-čchianga, ktorý vo funkcii nahradí Wen Ťia-paa. Ide o posledný krok v rámci mocenskej generačnej výmeny v Číne. 

Politik získal iba tri záporné hlasy, šiesti členovia parlamentu sa zdržali hlasovania. Kche-čchiang si následne podal ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorého formálne ustanovili za prezidenta krajiny vo štvrtok.

Hoci je prezident najvyššie postaveným lídrom Číny, Kche-čchiangovi bude do právomoci spadať riadenie vládnej politiky a kontrolovanie štátnej ekonomiky. Ako premiér bude pritom čeliť problému extrémnych rozdielov medzi bohatými a chudobnými, ako aj otázkam investičných výdavkov.

Odkedy sa Kche-čchiang vlani v novembri posunul na kandidátskej listine vládnucej komunistickej strany na druhé miesto, pustil sa do ambicióznych urbanizačných projektov. Jeho cieľom je v priebehu nasledujúceho desaťročia priviesť 400 miliónov ľudí z vidieka do miest, čo má Čínu zmeniť na bohatú svetovú veľmoc, ktorej ekonomický rast bude zabezpečovať solventná spotrebiteľská vrstva.

Kche-čchiang, ktorý ovláda anglický jazyk, minulý rok v novembri prisľúbil, že mimovládnym organizáciám ponechá väčší priestor na boj proti chorobe HIV/AIDS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies