Výška tarify v MHD v Prievidzi a Bojniciach sa zmení, zavedú sa i časové lístky

NETKY.SK • 27 Február 2023, 13:30 • 2 min
Výška tarify v MHD v Prievidzi a Bojniciach sa zmení, zavedú sa i časové lístky

PRIEVIDZA - Cestujúci budú za jazdu autobusmi mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prievidzi a Bojniciach platiť viac. Zmenou tarifného systému prievidzská samospráva reaguje na výrazne zvýšené náklady na prevádzku MHD. Nová tarifa počíta i so zavedením časových cestovných lístkov.

slovakia

left justify in out

Zmeny odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok, schváliť ich musí zastupiteľstvo v Bojniciach. "Súčasná cena cestovných lístkov platí od roku 2017, od tejto doby nedochádzalo k žiadnym alebo minimálnym zmenám," spomenul referent dopravy mestského úradu v Prievidzi Branislav Michalík. Mesto podľa neho pri stanovení novej tarify vychádzalo z cenotvorby ostatných dopravcov. "Návrh bol vytvorený tak, aby sme aj za zvýšenú cenu cestovného dokázali cestujúcim priniesť viac, keďže sme znížili cenu prestupného cestovného lístka z 0,15 eura na nulu. Tým si cestujúci síce zaplatia viac, ale dostanú i kvalitnejšie služby, teda hodnotnejší cestovný lístok," priblížil.

 

Bežné cestovné sa zvýši o 0,25 eura na 0,80 eura, s dopravnou kartou cestujúci zaplatia namiesto 0,50 eura celkom 0,60 eura. Bezplatná tarifa bude naďalej platiť pre deti do šiestich rokov veku, vodiaceho psa, detský kočík s dieťaťom a invalidný vozík. "Bez karty bolo zvýšenie vyššie, keďže chceme motivovať cestujúcich, aby si ju zaobstarali, keďže významným spôsobom zrýchli ich vybavenie v autobusoch. Zároveň predpokladáme, že pravidelní cestujúci kartu majú už vybavenú a týmto sme ich chceli zvýhodniť," vysvetlil Michalík.

 

Súčasťou novej tarify je podľa neho i zavedenie časových cestovných lístkov, ktoré motivujú cestujúcich využívať aj menej využívané spoje v čase dopravných sediel, najmä vo večerných hodinách a cez víkendy. Časové cestovné lístky si bude môcť verejnosť zakúpiť len s dopravnou kartou, a to na obdobie siedmich, 30, 90 a 365 dní. "Návrh novej tarify prinesie znížené výdavky na zabezpečenie dopravnej obslužnosti a prinesie vyššiu atraktivitu verejnej dopravy v Prievidzi a Bojniciach," skonštatovala radnica. Novú tarifu prerokovalo mesto Prievidza i so zástupcami samosprávy Bojníc. Do platnosti má vstúpiť 1. apríla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies