Čína by sa tento rok mala prvýkrát stať najväčším trhom so zlatom

NETKY.SK • 16 Február 2012, 15:00 • 2 min
Čína by sa tento rok mala prvýkrát stať najväčším trhom so zlatom

Čína by sa tento rok mala prvýkrát stať najväčším trhom so zlatom

slovakia

left justify in out

img

Čína by sa mala tento rok stať najväčším trhom so zlatom a na vedúcej pozícii by prvýkrát mala vystriedať Indiu. Dôvodom sú na jednej strane rastúce príjmy v Číne, ktoré v tejto krajine zvyšujú dopyt po drahom kove, a na druhej strane slabnúca hodnota indickej rupie, čo zasa obmedzuje možnosti nákupu zlata v Indii. Uviedla to dnes vo výročnej správe o vývoji trhu so zlatom Svetová rada pre zlato (World Gold Council, WGC).

V Číne sa v roku 2011 nakúpilo celkovo 770 ton zlata, čo je o 20 % viac než v roku 2010. To znamená druhé miesto hneď za Indiou, kde nákupy zlata dosiahli 933 ton. Na celom svete sa vlani kúpilo zhruba 4067 ton zlata v hodnote 205,5 miliardy USD (158,30 miliardy eur), čo znamená rast oproti roku 2010 o 0,4 %.

Ako WGC uviedla vo svojej správe, "je pravdepodobné, že Čína sa v roku 2012 stane prvýkrát najväčším trhom pre zlato vo svete".

Rastúce príjmy v Číne, druhej najväčšej ekonomike sveta, zvýšili dopyt po zlatých šperkoch a iných luxusných tovaroch. Už v 2. polroku minulého roka sa táto krajina stala najväčším trhom so zlatými šperkmi, keď dopyt rástol v každom štvrťroku. Okrem šperkov sa však v krajine dobre predávajú aj zlaté prúty, mince a ďalšie produkty, nakoľko Číňania nemajú veľa iných investičných možností. Dopyt po produktoch zo zlata podporili aj stále vysoké ceny kovu, ktoré z neho urobili ideálnu zábezpeku proti inflácii.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies