Chyba Heartbleed poskytla hackerom dôležité heslá: Poradíme vám, ako sa chrániť!

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 14:10 • 2 min
Chyba Heartbleed poskytla hackerom dôležité heslá: Poradíme vám, ako sa chrániť!

LONDÝN – Na internete sa objavil „bug“ (programová chyba) s názvom Heartbleed, ktorý umožňuje hackerom prístup k vašim heslám a číslam kreditných kariet. Táto chyba zasiahla aj najpoužívanejšie svetové weby. My vám však poradíme, ako sa proti nemu chrániť.

slovakia

left justify in out

Takmer všetky weby radili svojim užívateľom, že si majú ihneď zmeniť všetky heslá, ktoré na internete používajú. Pravdou však je, že zmena hesla vás neochráni. Ak je na stránke bug nachádza sa priamo v softvéri, ktorý stránka používa (OpenSSL). Ak majitelia stránky bug neopravili, vaše nové heslo je rovnako ohrozené ako vaše staré.

 

Našťastie prehliadač Chrome má rozšírenie, pomocou ktorého môžete prehľadať stránky či sú nechránené voči bugu Heartbleed. Kontrolu môžete vykonať ešte predtým, než na stránke čokoľvek spravíte.

 

Infikované boli aj stránky Yahoo, Google, Tumbler, Flickr, alebo Facebook. Tieto všetky však bug stihli odstrániť.

Na tejto stránke Github sa dozviete, ktoré weby sú ešte stále nechránené. Hneď ako zistíte, že bug odstránili, zmeňte si svoje heslá.

 

Dovtedy radšej používajte rozšírenie od Chrome s názvom Chromebleed, ktorú vyvinul expert na ochranu softvéru Jamie Hoyle. Chromebleed vám jednoducho povie, či je stránka zabezpečená proti Heartbleedu, alebo nie.

 

Ak nepoužívate prehliadač Chrome, môžete použiť stránku, ktorá kontroluje bug Heartbleed od Filippa Valsordu. Do pola jednoducho vložíte URL webstránky a zistíte, či je bezpečná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies