Krajiny NATO zvažujú poskytovanie modernejších zbraní na obranu Ukrajiny

NETKY.SK • 7 Apríl 2022, 17:55 • 2 min
Krajiny NATO zvažujú poskytovanie modernejších zbraní na obranu Ukrajiny

BRUSEL/BRATISALVA - Krajiny Severoatlantickej aliancie musia byť pripravené pomôcť Ukrajine aj s dodávkami modernejších zbraní, nielen tých sovietskeho typu. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) po skončení dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba prišiel na rokovanie do Bruselu s požiadavkou, aby členské krajiny NATO poskytli Ukrajine viac zbraní na obranu. „Zbrane, zbrane, zbrane. To povedal aj v rokovacej miestnosti a bolo to prijaté s porozumením vzhľadom na to, čo sa na Ukrajine deje. Hovoril o tom, aká je realita a situácia. Ako sme videli v Buči, tak tam to boli jatky," uviedol Korčok.

 

Konštatoval, že s nevôľou vníma, keď časť „extrémnej" slovenskej opozície aj po takýchto záberoch bez zábran preberá ruskú propagandu a spochybňuje, čo sa tam dialo a vytvára okolo toho hmlu.

 

„V každom prípade Aliancia pochopila apel Dmytra Kulebu a nebude stáť bokom. Už doteraz to, že Ukrajina je schopná sa brániť, je aj vďaka vojenskej pomoci, ktorá ide z mnohých členských štátov," povedal Korčok.

 

img

 

Za Slovensko, ktoré tiež Ukrajine vojensky pomáha, v Bruseli otvorene povedal, že aj vzhľadom na možný vývoj konfliktu je potrebné, aby bolo čo najviac spojeneckých krajín, ktoré vojensky pomáhajú Ukrajine. „Chcem povedať aj občanom Slovenska, že ide o obranné systémy. Nedodávame zbrane, ktorými by Ukrajina chcela útočiť. Ukrajine ide o prežitie a je úplne legitímne a v súlade s medzinárodným právom, že pomáhame a pomáhať budeme s vojenským vybavením," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

 

Ak by tento konflikt mal trvať dlhšie, nastane fáza, že vojenská pomoc bude musieť byť nielen v podobe vojenskej techniky sovietskeho typu, no bude sa prechádzať aj na sofistikovanejšiu pomoc zo západnej časti Aliancie.

Obdobne sa vyjadril aj šéf českej diplomacie Jan Lipavský. „V rámci NATO prebieha debata, ktorá vychádza v ústrety požiadavkám ministra Kulebu, že je potrebné Ukrajine poskytnúť aj modernejšie zbraňové systémy, na ktoré sa však budú musieť ukrajinskí vojaci zaškoliť. To je výzva, ktorá stojí pred nami," povedal Lipavský.

 

img

 

Na otázku TASR, či hovoril s Kulebom o pomoci Slovenska pri oprave vojenskej techniky, ako o to Ukrajina požiadala, Korčok odpovedal, že išlo o politické rokovania, nie technické v zmysle, o aký typ vojenskej techniky a o aký počet opravovaných zbraní ide. „Ale rozumieme tejto požiadavke, rovnako rozumieme požiadavke, aby sme pomohli s výcvikom ozbrojených síl Ukrajiny, aby sa mohli brániť aj so sofistikovanými zbrojnými systémami. Predpokladám, že v najbližších týždňoch toto bude veľmi silná agenda Aliancie," povedal Korčok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies