Chudnite prirodzene: 12 potravín, ktoré urýchľujú spaľovanie tukov a príjemný bonus

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 18:52 • 2 min
Chudnite prirodzene: 12 potravín, ktoré urýchľujú spaľovanie tukov a príjemný bonus

Na svete existuje množstvo „revolučných“ diét, všetky sú však zbytočné a dlhodobo neudržateľné. Kľúč k dobrej postave tkvie v každodennej životospráve.

slovakia

left justify in out

Tak, ako majú niektoré potraviny výrazné liečivé účinky, majú iné potraviny vplyv na metabolizmus.

 

Pre získanie štíhlej figúry je nevyhnutný pohyb, no týchto 12 potravín vám spaľovanie tukov pomôže urýchliť.

 

img

 

Grapfruit. Vitamín C je významným hráčom pri správnom metabolizme tuku. Polovica grapefruitu na raňajky alebo tridsať minút pred hlavným jedlom vám pomôže získať pocit sýtosti a zabrániť prejedaniu.

 

Piperín je dôležitá látka v čiernom korení. Preukázalo sa, že prispieva k zníženiu tvorby tukových buniek v tele.

 

Škorica znižuje hladinu cukru v krvi. Môže tiež pomôcť pri potláčaní „divokých“ chutí. Škoricu si môžete pridať do čaju, ku káve či jogurtu. V obchode sa pokúste zohnať ceylónovú škoricu - je známe, že zložka kumarín, ktorá sa nachádza vo vysokých množstvách škorice Cassia, má škodlivé účinky na pečeň.

 

Vajcia majú nízky obsah kalórií a obsahujú 7 gramov bielkovín, ako aj ďalšie prospešné živiny. Štúdie ukázali, že konzumácia vajec na raňajky je dobrý základ. Výrazne znižujú absorbovanie ďalších kalórií, ktoré budete konzumovať neskôr v priebehu dňa.

 

Ovocie je priateľom všetkých, ktorí chcú zhodiť kilá navyše. Je sladké avšak oproti rafinovanému bielemu cukru neškodné.

 

Napríklad jablká sú skvelé pre nadobudnutie pocitu sýtosti.

 

Čučoriedky sú okrem sladkej pochúťky aj bohatý zdroj antioxidantov. Jedna šálka čučoriedok má len 80 kalórií. Nesmiete ich však konzumovať ako súčasť koláčov.

 

img

 

Zelený čaj je tiež skvelý pomocník v boji s nadbytočným tukom. Fytochemické katechíny, ktoré sa v ňom nachádzajú, urýchľujú metabolizmus. Môžete si ho dochuť medom či citrónom. Pozor! Luhuje sa len dve minúty pri teplote 80°C.

 

Orechy sú nabité bielkovinami, vlákninami a zdravými tukmi. Ideálna porcia je približne 23 mandlí.

 

Čili papričky obsahujú zložku kapsaicín, o ktorej je známe, že potláča chuť do jedla. Cayenne papriky, habaneros a jalapenos sú bežne dostupné aj v našich končinách.

 

Káva. Áno, aj najobľúbenejší nápoj na svete je na zozname „priateľských“ potravín.  Kofeín urýchľuje metabolizmus ale pozor! Odporúčané množstvo je 1 až 3 šálky kávy denne. Väčšie množstvo môže mať veľmi škodlivé účinky. Tento zázračný efekt však platí len vtedy ak si do nej nepridávate cukor, mlieko či smotanu, inak sa z nej tiež môže stať kalorická bomba.

 

img

 

Quinoa má vysoký obsah vlákniny a bielkovín, ktoré váš žalúdok zasýtia. Na rozdiel od iných zŕn má nízky glykemický index - to znamená, že nezvyšuje vašu hladinu cukru v krvi, ktorá zase bráni tomu, aby ste mali chuť na cukor a sacharidy.

 

Zelenina je pestrý zdroj výživy a vlákniny. Odporúča sa, aby ste denne jedli aspoň 2-3 šálky zeleniny. Tí, ktorým nie je veľmi po chuti, si ju môžu dochutiť olivovým olejov, soľou či Ume octom.

 

img

 

Príjemný bonus – spánok

Počas spánku telo spaľuje najviac kalórií pretože sa regeneruje. Ideálne je ísť do postele okolo 22 hodiny. Zdravý spánok by mal trvať 8 hodín, no ak sa chcete bezbolestne zbaviť nejakej tej kalórie navyše, pospite si trošku dlhšie. J



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies