Chren chce mazať firmy z čiernej listiny hneď, ako zaplatia nedoplatky

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 12:46 • 2 min
Chren chce mazať firmy z čiernej listiny hneď, ako zaplatia nedoplatky

BRATISLAVA - Firma, ktorá sa pre finančné problémy dostane na čiernu listinu neplatičov, by sa z nej mala vymazať hneď, ako uhradí svoje nedoplatky na dani z pridanej hodnoty (DPH). Navrhuje to poslanec Martin Chren (nezaradený) vo svojom pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o DPH.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec chce takto pomôcť podnikateľom, ktorí sa na čiernu listinu dostanú nie vlastnou vinou a svoje daňové zákonné povinnosti si splnia, keď sa z problémov dostanú. "Navrhujem, aby firma po uhradení všetkých svojich nedoplatkov na DPH bola z čierneho zoznamu odstránená bezodkladne. Tak to robí napríklad Sociálna poisťovňa," povedal Chren.

 

Poukázal, že v súčasnosti zostávajú problémové firmy na čiernej listine ešte 12 mesiacov po splnení zákonných daňových povinností. Dodal, že vláda skracuje túto ročnú lehotu na polroka, ale podľa Chrena je nespravodlivé aj to. Preto navrhuje okamžitý výmaz z listiny.

 

V súvislosti s DPH zároveň skritizoval úmysel Smeru-SD ponechať DPH na 20 %, hoci by už mala klesnúť na 19 percent, keďže deficit verejných financií je pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Za rok 2013 skončil na úrovni 2,77 %.

 

Chren pripomenul, ako Smer-SD kritizoval vládu Ivety Radičovej za dočasné zvýšenie DPH z 19 na 20 %. Kabinet to nazval Ficovou daňou. Zvýšenie odôvodňoval tým, že prvá Ficova vláda hospodárila tak zle, že bolo nevyhnutné toto dočasné navýšenie. Radičovej vláda dala do zákona podmienku, že keď deficit klesne pod 3 % HDP, daň má klesnúť späť na 19 %.

 

"Vtedy sme počúvali, aký sme neľudský pravicový zlepenec, zbedačujeme ľudí. Dnes, keď má DPH klesnúť na 19 %, vy ju necháte na 20 % a zrazu to už nie je zvrhlé ani zbedačovanie ľudí," adresoval Chren poslancom Smeru-SD. Sociálnym demokratom vyčítal takéto obraty vo vyjadreniach a správaní. Ponechanie 20-% dane označil za čisto politické rozhodnutie, ktorým Smer-SD mení dočasne zvýšenú DPH na trvalú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies