Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť. To je motto týždňa finančného vzdelávania Global Money Week

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 12:15 • 2 min
Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť. To je motto týždňa finančného vzdelávania Global Money Week

BRATISLAVA - Slovensko sa opäť pridáva k medzinárodnej iniciatíve Global Money Week (GMW), ktorej cieľom je spopularizovať finančné vzdelávanie a prepájať ľudí, ktorí sa vzdelávaniu venujú.

slovakia

left justify in out

Čo je Global Money Week?

Počas týždňa od 18. do 24. marca 2024 sa budú na Slovensku konať rôzne aktivity, ktoré budú zamerané na zlepšenie finančnej gramotnosti nielen detí, ale aj dospelých. Odborníci na vzdelávanie, školy, neziskové organizácie a iní nadšenci finančného vzdelávania sa môžu pridať k iniciatíve a pripraviť v tomto týždni vlastnú aktivitu. Národná banka Slovenska je národným koordinátorom GMW 2024 na Slovensku a zabezpečuje registráciu aktivítkomunikačnú kampaň. Základné a stredné školy majú navyše ako motiváciu možnosť zapojiť sa do súťaže o atraktívne ceny.

Medzinárodný týždeň peňazí prináša organizácia OECD 12. krát a každý ročník je zameraný na inú tému. Spoločným menovateľom je  myšlienka na lepšiu budúcnosť a udržateľné riešenia. Témou GMW2024 je: Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť (Protect your money, secure your future). Aktivity sú primárne zamerané na ochranu peňazí a budovanie bezpečnej budúcnosti. Aj keď z informácií okolo nás môžeme mať pocit, že väčšine podvodníkov naletia seniori, sú to práve mladí ľudia, ktorí sa pre svoje nedostatočné skúsenosti a nižšiu finančnú gramotnosť dajú nachytať a prichádzajú o svoje  úspory.

Ak sa chcete zapojiť, stačí sa zaregistrovať

Registrácia partnerov prebieha do 14. marca prostredníctvom registračného formulára a počet zapojených neustále rastie. Registračný formulár nájdete TU.

Medzi partnermi nájdete napríklad FinQ centrum, Slovenskú bankovú asociáciu, Združenie Cesta von, Junior Achievement Slovensko, Mladého podnikavcaviac ako 70 základných, stredných, vysokých i materských škôl z celého Slovenska. Kompletný zoznam zapojených škôl a partnerov nájdete na stránke 5penazi.sk/global-money-week.

 

Zážitkové vzdelávanie NBS/5peňazí

NBS prináša okrem kampane aj vlastné aktivity. Prostredníctvom programu 5peňazí už  štvrtý rok realizuje zážitkové finančné vzdelávanie v štyroch  mestách na Slovensku. Okrem toho počas týždňa GMW predstaví na sociálnych sieťach niekoľko nových pomôcok a aktivít, ktoré pripravila na zvýšenie finančnej i čitateľskej gramotnosti. V piatok sa bude konať v centrále NBS národné finále súťaže Generácia €uro pre stredné školy.

V školách sa žiaci zapoja do rôznych aktivít ako napríklad kvízy, finančné hry, výroba peňaženiek a podobne. Pre verejnosť je určený napríklad bezplatný kurz Reč peňazí od NBS Nadácie NN ľuďom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBS, Foto: 5peňazí
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies