Chrám Vasilija Blaženého skrášľuje Červené námestie 450 rokov

NETKY.SK • 12 Júl 2011, 10:53 • 2 min
Chrám Vasilija Blaženého skrášľuje Červené námestie 450 rokov

Chrám Vasilija Blaženého skrášľuje Červené námestie 450 rokov

slovakia

left justify in out

img

Slávnostná liturgia, ktorú má podľa programu sláviť patriarcha Moskovský a celej Rusi Kirill, sa v utorok 12. júla stane ústredným podujatím pri príležitosti 450. výročia posvätenia jedného zo symbolov Moskvy a celej Ruskej federácie, Pokrovského chrámu Presvätej Bohorodičky. Je známejší pod názvom Chrám Vasilija Blaženého a stojí na Červenom námestí v Moskve.
      Ako v rozhovore pre tlačovú agentúru RIA-Novosti povedala riaditeľka Múzea Pokrovský chrám Taťjana Saračevová, v deň výročia chrámu si ho budú môcť obyvatelia a návštevníci Moskvy prezrieť bezplatne. Architektonická a duchovná pamätihodnosť je zapísaná aj v Svetovom dedičstve Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).
      Chrám budovali v rokoch 1555-1561 na Červenom námestí stavitelia Ivan Barma a Postnik Jakovlev z rozhodnutia cára Ivana Hrozného ako vďaku za ťaženie proti Kazanskému chánstvu. Dňa 12. júla 1561 sa stavba chrámu dokončila a v ten deň architektonické dielo vysvätili. Preto sa dátum 12. júl pokladá za "narodeniny" staviteľskej pamiatky.
      Stavitelia chrám konštruovali tak, aby zobrazoval svätý Jeruzalem. Pokrovský chrám nie je jeden, ale deväť pravoslávnych duchovných stánkov.
      V Chráme Vasilija Blaženého je deväť ikonostasov, v ktorých je okolo 400 ikon zo 16.-19. storočia a považujú sa za jedny z najkrajších diel novgorodskej a moskovskej ikonopiseckej školy. Steny chrámu pokrýva maľba a fresky zo 16.-19. storočia. Okrem ikon sú v priestoroch duchovného stánku aj portrétna maľba a krajinky 19. storočia i náboženské predmety.
      V polovici 20. rokov 20. storočia Chrám Vasilija Blaženého nadobudol štatút múzea. Od roku 1934 sa stal filiálkou Štátneho historického múzea, to už v tom čase krajinu riadili soviety.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies