Chorvátsky parlament schválil novú vládu premiéra Oreškoviča

NETKY.SK • 23 Január 2016, 13:03 • 2 min
Chorvátsky parlament schválil novú vládu premiéra Oreškoviča

ZÁHREB - Chorvátsky parlament schválil v piatok novú vládu vytvorenú stredopravou koalíciou, ktorú povedie nestranícky premiér Tihomir Oreškovič. Jeho kabinet pri hlasovaní neskoro večer podporilo 83 zo 151 poslancov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Po týždňoch politickej neistoty, v ktorej sa Chorvátsko ocitlo po parlamentných voľbách z 8. novembra 2015, sformovalo dovtedy opozičné konzervatívne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) koalíciu s proreformnou stranou Most. V parlamente majú obe strany nadpolovičnú väčšinu.


Oreškovič pred poslancami povedal, že cieľom jeho "reformnej vlády" je urobiť z Chorvátska "modernú krajinu, ktorá si zachová tradíciu a svojim občanom prinesie lepší život". Do roku 2020 musí krajina podľa neho prejsť transformáciou v troch dôležitých oblastiach, ktorými sú hospodársky rast, konkurencieschopnosť a kvalita života, informovala agentúra APA.


Nová vláda chce urobiť Chorvátsko atraktívnym pre zahraničné investície, jej predseda vidí nevyužitý potenciál najmä v oblastiach energetiky, cestovného ruchu a infraštruktúry. Premiér okrem toho prisľúbil zníženie nezamestnanosti, zvýšenie životnej úrovne či reformu zdravotníctva.


Oreškovič (50), nestraník a bývalý topmanažér vo farmaceutickom odvetví, ktorý takmer celý život prežil v Kanade, sa pri predstavení programu svojej vlády zameral na ekonomické témy. Spomenul krátko aj utečeneckú krízu, keď uviedol, že vláda v Záhrebe bude hovoriť s partnermi v regióne, ale súčasne chrániť záujmy Chorvátska.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies