Chorvátsko pripravuje pre investorov daňové stimuly

NETKY.SK • 15 Apríl 2011, 07:14 • 2 min
Chorvátsko pripravuje pre investorov daňové stimuly

Chorvátsko pripravuje pre investorov daňové stimuly

slovakia

left justify in out

img

Chorvátska vláda plánuje podporiť investorov daňovými stimulmi, od čoho si sľubuje vytváranie nových pracovných miest a podporu rastu ekonomiky. Súčasťou stimulov je nižšia firemná daň a v prípade väčších investícií daňové prázdniny.
      Vláda uviedla, že napríklad pri priamych investíciách v hodnote od 300.000 eur do 1,5 milióna eur, pri ktorých sa zamestná minimálne 10 ľudí, sa firemná daň pre investora môže znížiť až na 10 rokov z 20 % na 10 %. V prípade investícií minimálne za 8 miliónov eur, vďaka ktorým sa vytvorí aspoň 75 nových pracovných miest, vláda ponúka investorom daňové prázdniny, tiež až na obdobie 10 rokov. Stimuly sa týkajú rovnako zahraničných, ako aj domácich investorov. Vládny návrh musí ešte schváliť parlament, no vzhľadom na väčšinu kresiel, ktoré vládna koalícia v parlamente má, by to nemal byť problém.
      Priame zahraničné investície (PZI) v Chorvátsku dosiahli minulý rok 440 miliónov eur, čo bol prudký prepad oproti investíciám za 2,1 miliardy eur v roku 2009 a rekordu 4,2 miliardy eur v roku 2008. Podľa analytikov však problémom nie je len hospodárska kríza, ktorá zasiahla Chorvátsko v predchádzajúcich rokoch, ale aj byrokracia. Práve s tou by vláda mala niečo robiť, ak chce do krajiny prilákať väčší objem investícií.
      Ekonomika Chorvátska v roku 2010 klesla o 1,2 %, čo bolo mierne zlepšenie po roku 2009, keď zaznamenala pokles až o 6 %. Tento rok už vláda predpokladá mierny rast na úrovni 1,5 %. Analytici ale upozorňujú, že ekonomika by ročne mala rásť až o 4 %, ak má vytvoriť nové pracovné miesta pri súčasnej vysokej nezamestnanosti. Tá dosahuje takmer 20 %, čo predstavuje 8-ročné maximum.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies