Chorvátská opozícia chce zosadiť vicepremiéra Karamarka kvôli stretu záujmov

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 17:53 • 2 min
Chorvátská opozícia chce zosadiť vicepremiéra Karamarka kvôli stretu záujmov

ZÁHREB - Predseda vládneho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ), vicepremiér Tomislav Karamarko čelí nemalému tlaku kvôli obchodným vzťahom svojej manželky s istým lobistom maďarskej ropnej spoločnosti MOL, ktorá je v spore s chorvátskym štátom.Opozícia v Záhrebe dnes avizovala, že v priebehu dňa predloží v parlamente návrh na vyslovenie nedôvery podpredsedovi chorvátskej vlády, informovala tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Štátna komisia pre skúmanie stretu záujmov súčasne rozhodla o otvorení konania voči vicepremiérovi, ktoré by malo objasniť, nakoľko sa Karamarko dostal kvôli spomínaným skutočnostiam do stretu záujmov.

 

Kauzu "odpálili" chorvátske médiá, keď minulý týždeň prišli s odhalením, že marketingová agentúra Any Karamarkovej bola po dva roky poradenským subjektom firmy Josipa Petroviča, dlhoročného Karamarkovho priateľa a lobistu MOL. Tento obchodný vzťah sa skončil v januári 2015, teda mesiac po volebnom víťazstve HDZ.

 

Odvtedy je "aféra konzultantky" stredobodom záujmu Chorvátov. Samotný vicepremiér konflikt záujmov popiera a zdôrazňuje, že súkromný život vždy striktne oddeľoval od profesijného.

 

Opozícia však žiadala rezignáciu podpredsedu chorvátskej vlády, ktorý podľa slov expremiéra a lídra sociálnych demokratov Zorana Milanoviča uprednostnil súkromné záujmy pred národnými. Keďže Karamarko odmietol podať demisiu, rozhodla sa opozícia pre pokus zosadiť ho prostredníctvom hlasovania o vyjadrení nedôvery.

 

Osobitnú príchuť dodáva afére fakt, že Chorvátsko a MOL sú v spore o dcérsku spoločnosť ropnej spoločnosti INA, ktorý je aktuálne predmetom dvoch arbitrážnych konaní. MOL disponuje 49 percentami akcií INA, chorvátsky štát takmer 45 percentami.

 

Chorvátsky premiér Tihomir Oreškovič vyjadril dnes presvedčenie, že podpredseda vlády Karamarko neurobil nič, čo by poškodilo chorvátske záujmy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies