Donald Trump sa stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA

NETKY.SK • 19 December 2019, 07:33 • 2 min
Donald Trump sa stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov USA hlasovala v oboch bodoch obžaloby amerického prezidenta Trumpa za podanie tzv. impeachmentu, teda ústavnej žaloby.

slovakia

left justify in out

Ústavná žaloba

Prezident Spojených štátov amerických sa mal dopustiť zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. Na schválenie impeachmentu bolo podľa Ústavy USA potrebných minimálne 216 hlasov v Kongrese. O každom z dvoch bodov ústavnej žaloby hlasovali členovia Snemovne, v ktorej majú väčšinu demokrati. Kongresmani hlasovali po straníckej línii, takže menšinoví republikáni impeachment logicky jednomyseľne odmietli. 

 

img

 

Výsledok hlasovania

Pri prvom hlasovaní vo veci zneužitia právomocí podporilo podanie ústavnej žaloby 230 kongresmanov, proti bolo 197. Dvaja demokrati hlasovali proti a jedna prítomná demokratická kongresmanka nehlasovala. Takmer rovnaký pomer hlasov (229 ku 198) bol aj pri druhom hlasovaní vo veci marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. K republikánskym odporcom impeachmentu sa pri druhom hlasovaní pridal ešte tretí demokrat.

 

img

 

Trump sa drží, lebo je republikán 

Súčasný šéf Bieleho domu sa tak stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA — po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868. Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát, kde však majú väčšinu republikáni, ktorí impeachment prezidenta odmietajú. Dá sa teda predpokladať, že prezident bude napokon zbavený obvinení. 

 

img

 

Šéf Bieleho domu zdôraznil skutočnosť, že pri oboch hlasovaniach v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu demokrati, ho jednomyseľne podporili všetci republikáni. Zároveň pripomenul, že proti impeachmentu hlasovali i traja demokrati.

"Hlasoval za nás každý jeden republikám. Nestratili sme ani jeden republikánsky hlas," vyhlásil.

 

Obžaloba 

Ústavná žaloba na prezidenta USA prišla po tom, ako Trump zastavil americkú pomoc na Ukrajinu. Údajne to spravil za účelom spustenia vyšetrovania proti Joeovi a Hunterovi Bidenovcom, jeho možných konkurentov v nastávajúcich prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v USA na budúci rok.  

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona