Čo všetko parlament schválil alebo posunul do ďalšieho čítania?

NETKY.SK • 25 Júl 2021, 09:44 • 2 min
Čo všetko parlament schválil alebo posunul do ďalšieho čítania?

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR v nedeľu schválili v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve. Taktiež novelu zákona o športe týkajúcu sa pandémie a novelu zvýhodňujúcu zaočkovaných.

slovakia

left justify in out

Poskytovanie podpory a dotácie v pôdohospodárstve

Novelou zákona  o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve sa presúvajú dve kompetencie agroministerstva na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Kompetencie súvisia s administráciou dielov pôdnych blokov. Ide o prideľovanie identifikačného čísla dielom pôdnych blokov a vedenie ich evidencie. Zároveň sa rieši zabezpečovanie cyklickej obnovy dielov pôdnych blokov a systému identifikácie poľnohospodárskych pozemkov vrátane aktualizácie ich registrov.

 

img

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Poznáme výsledky mimoriadnej schôdze národnej rady!


„Uvedené činnosti sú neoddeliteľnou zložkou integrovaného systému, prostredníctvom ktorého sa poskytujú priame podpory a podpory organizácie trhov zo zdrojov EÚ. Tie môže poskytovať iba akreditovaná agentúra, ktorá má nad týmito činnosťami plnú kontrolu," vysvetlilo ministerstvo pôdohospodárstva. Vzhľadom na nadchádzajúce konanie o udelení alebo odňatí akreditácie agentúre bolo podľa rezortu potrebné, aby agentúra získala čo najskôr zákonnú kompetenciu na výkon uvedených činností

Proces presunu uvedených kompetencií na agentúru je už pripravený v rámci činnosti ministerstva ako riadiaceho orgánu. Termínovaný je na 1. september tohto roka. Schválený dátum účinnosti je preto podľa agrorezortu najneskorším termínom, ktorý je nevyhnutný na začatie a riadny priebeh konania o udelení alebo odňatí akreditácie agentúre.

„Ak by agentúra nemala kompetenciu na výkon uvedených činností, neboli by zabezpečené funkcie integrovaného systému. V dôsledku toho by nebolo možné udeliť PPA akreditáciu a PPA by nemohla poskytovať priame podpory a podpory organizácie trhov zo zdrojov EÚ, čím by žiadateľom o priame podpory a podpory organizácie trhov nebolo možné poskytovať prostriedky zo zdrojov EÚ," tvrdí agrorezort. Sektor pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na Slovensku by tak podľa ministerstva utrpel hospodársku škodu vo výške viac ako 500 miliónov eur ročne.

 

Novela zákona o športe týkajúca sa pandémie

Znižovanie negatívnych dôsledkov krízovej situácie v súvislosti s ochorením COVID–19 na národné športové zväzy, národné športové organizácie a športovcov má pokračovať aj v roku 2022. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú dnes poslanci schválili 129 hlasmi.

 

img

„Výnimku pre výpočet príspevku uznanému športu na rok 2021, ktorý sa vypočítal podľa podielu uznaných športov na rok 2020, je vzhľadom na pokračujúcu mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID–19 potrebné časovo rozšíriť aj na rok 2022, keďže vzhľadom na redukciu športových podujatí v roku 2021 nie je k dispozícií dostatočné množstvo údajov pre štandardný výpočet," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe. Podotkli, že niektoré národné športové zväzy a národné športové organizácie nemali pre trvanie mimoriadnej krízovej situácie možnosť získania dostatočného počtu aktívnych športovcov, aby splnili podmienky podľa zákona o športe.

 

Novela zákona zvýhodňujúca očkovaných

Parlament schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných. Poslanci v nedeľu v skrátenom legislatívnom konaní odsúhlasili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela zákona umožní využitie tzv. digitálnych očkovacích preukazov (GreenPassov). Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dá možnosť zohľadniť GreenPassy, resp. zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení. Za novelu zákona hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 55 zákonodarcov, žiadny poslanec sa hlasovania nezdržal.

 

img

 

Súvisiaci článok: Je to tu! Parlament schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných
 

Návrhy z 25. júla, ktoré parlament posunul do druhého čítania

Parlament v nedeľu posunul do druhého čítania návrh zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti. Ide o legislatívne podklady, podľa ktorých by sa mal následne riadiť komplexný návrh plánu obnovy. Zákon upravuje napríklad finančné vzťahy ako aj zodpovednosť za porušenie podmienok pri poskytovaní prostriedkov mechanizmu.

 

img

 

Cieľom je nastaviť systém vykonávania mechanizmu tak, aby jeho implementácia bola efektívna, rýchla a adresná  a aby orgány štátnej správy, ktoré sú do nej zapojené, mali pôsobnosť na vykonávanie úloh.

 

img

Do druhého čítania poslanci postúpili aj návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania od poslanca Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Miloša Svrčeka. Ten má zabezpečiť výstavbu 10-tisíc štátnych nájomných bytov do piatich rokov. Návrh zákona podľa hnutia Sme rodina vytvára regulačný rámec na to, aby si mladí ľudia i zamestnanci v štátnom a v súkromnom sektore s priemernými príjmami mohli dovoliť vlastné bývanie. Legislatívny návrh má vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona