Chmelár: Propagácia kandidáta na starostu na sviečke počas Dušičiek bol hardcore

NETKY.SK • 13 November 2014, 07:14 • 2 min
Chmelár: Propagácia kandidáta na starostu na sviečke počas Dušičiek bol hardcore

BRATISLAVA – Kampaň pred komunálnymi voľbami sa končí, poznačená bola viacerými paradoxmi a výrazným prienikom celoštátnej politiky do komunálneho diania. V poslednej predvolebnej diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodli rektor Akadémie médií Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.

slovakia

left justify in out

„Propagácia kandidáta na starostu na sviečke počas Dušičiek, to už sa mi zdal byť ťažký hardcore,“ poznamenal na margo paradoxov kampane Chmelár. Za úplnú kuriozitu považuje plagáty kandidátov SNS na národne zmiešanom území v maďarčine. Väčším problémom je však podľa neho spôsob, akým sa do komunálnej agendy premietla celoštátna politika.
      

„Som rozčarovaný z toho, ako mocensky poňali jednotlivé strany tieto voľby. Buď ako prípravu na veľké voľby, alebo isté testovanie. Výsledkom je chaos v taktike a stratégii, ktorý vyústil až do súčasného takmer odpadávania kandidátov jedného po druhom v prospech nejakého stranícky silnejšieho,“ poznamenal Chmelár. 
      

Dodal, že práve komunálne voľby sú príležitosťou pre demokratické rozhodovanie občanov a veľkú váhu má aj niekoľko stoviek hlasov. „Hovoriť o ľavici a pravici na komunálnej úrovni, najmä v malých mestách a obciach, je hlúpe. Pozrite sa na to, čo sľubujú kandidáti. Parkoviská, nájomné byty, viac zelene a že pritiahnu investorov. Všade je to takmer rovnaké,“ povedal.
      

Aj podľa Hrabka sa v kampani veľa „politikárčilo“. Ako príklad uviedol stratégiu Smeru-SD, ktorý vo viacerých kľúčových mestách podporil kandidátov, ktorí majú k sociálnodemokratickej orientácii ďaleko. „Koho podporuje Smer v Prešove, Trenčíne, Martine? Je to len mocenská hra. Ako budú rátať, ako boli kde úspešní? Smer si započíta, že bol úspešný v Prešove, hoci tam kandiduje pán Hagyari s jeho pravicovou minulosťou, že bol úspešný v Trenčíne, lebo podporuje pána Rybníčka, ktorý má od Smeru tak ďaleko, ako mal niekedy blízko ku KDH, prípadne úspech v Martine. A potom už nikto nepovie, že tam Smer nebol schopný postaviť kandidáta, ale že vyhral kandidát podporený Smerom,“ poznamenal Hrabko.
      

Na poznámku, že kandidát Siete Andrej Hrnčiar v Martine sa od podpory Smeru-SD do značnej miery dištancoval, Hrabko reagoval, že nikde nezachytil informáciu o tom, že by Hrnčiar svoj podpis na súhlase s podporou Smeru-SD stiahol. 
      

Dodal, že politický boj, ktorý sa vzťahuje na vládnu alebo parlamentnú politiku, prebieha najmä vo veľkých mestách. „Je nehodné politickej strany, keď sťahuje kandidatúru svojej kandidátky bez jej súhlasu. A tá kandidátka potom podporí iného kandidáta než strana. Rovnako mi nepripadá náležité, keď kandidátka opustí stranu a vzdá sa a strana o tom nevie,“ kritizoval Hrabko postup Siete v Bratislave a Košiciach.
      

V Bratislave strana stiahla svoju kandidátku Tatianu Kratochvílovú a podporila pravicového kandidáta Milana Kňažka. Samotná Kratochvílová s tým však nesúhlasila a podporuje na post bratislavského primátora Iva Nesrovnala. V Košiciach sa Alena Bašistová vzdala v prospech Rudolfa Bauera bez vedomia strany, Sieť to však dodatočne akceptovala.
      

„V Bratislave sa hrá o to, ako uchrániť modrú baštu, ako to nazývajú. Je to rozohrané veľmi zaujímavo. Sily sú vyrovnané ako málokedy a kvalita kandidátov je taká, že ak by vyhral ktorýkoľvek z prvých troch, Bratislava tým výrazne neutrpí,“ poznamenal Chmelár. Tiež však kritizoval postup Siete, ktorá podľa neho zmenila svoju pôvodnú stratégiu. „Na začiatku hovorili o tom, že je im jedno, či je kandidát zo Smeru alebo z opozície, ak je dobrý, podporia ho. Dnes ide o to, aby nerozbíjali pravicu, hoci spočiatku k tomu výrazne prispeli,“ dodal.
      

Dlhodobým problémom komunálnej politiky podľa neho nie sú rozdiely medzi pravicou a ľavicou, ale veľká netransparentnosť. „Za 25 rokov sa to nevyriešilo. Poznám primátorov, ktorí sa správajú ako Turkmenbaši,“ povedal Chmelár.
      

Hrabko v diskusii upozornil aj na posledné rokovanie parlamentu, keď schôdza trvala bez prestávky niekoľko dní. Tiež podľa neho prebiehalo pod vplyvom vrcholiacej kampane. „V každých voľbách ide jednému o veľa, druhému o moc a tretiemu o všetko,“ reagoval na otázku, či nie je pomerne hektický vývoj v Bratislave jednoducho dôsledkom veľkého významu hlavného mesta. Zároveň upozornil, že počas slovenského predsedníctva v Európskej únii bude Bratislava v určitom zmysle hlavným mestom Európy a tomu budú zodpovedať aj zdroje, ktoré do nej v nadchádzajúcom období potečú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies