Chlpáčom v popradskom psom útulku pribudlo 42 nových kotercov

NETKY.SK • 31 Júl 2023, 19:45 • 2 min
Chlpáčom v popradskom psom útulku pribudlo 42 nových kotercov

Poprad-V mestskom zariadení s rozšírenou kapacitou kladú dôraz na bezpečnosť aj pohodlie psov

slovakia

left justify in out

Psy patria medzi najobľúbenejšie zvieratá, ktoré žijú s ľuďmi v domácnosti. Sú empatické, vypočujú ľudské trápenia a sú šťastní, keď sme šťastní my. Sú členmi rodiny a život bez nich si žiaden milovník psov nevie ani predstaviť. Sú istotou, keď sa vraciame domov i neoceniteľnými spoločníkmi na cestách. Nie každý štvornohý miláčik má však šťastie, vyrastať v milujúcej rodine, spať vo svojom obľúbenom pelechu a spoľahnúť sa na pravidelnú opateru. Mnohí končia v útulkoch. Tam znova čakajú na nového majiteľa. Po Slovensku je týchto zariadení viac, jedno z nich sídli aj pod Tatrami. A len nedávno ho kompetentní pomohli zrekonštruovať. 

 

 

Mestský útulok v Poprade prešiel výraznou zmenou, jeho kapacitu rozšírili. Dôvodom prestavby bola takmer 100-percentná vyťaženosť útulku. Projekt sa oproti pôvodnému plánu predražil o desiatky tisíc eur. Útulok rozšírili na ploche 1500 štvorcových metrov o šesť objektov. K 25 pôvodným kotercom tak pribudlo 42 nových murovaných boxov. Mesto tak dokáže poskytnúť pomoc väčšiemu množstvu opustených zvierat.

Svoj domov tam nájdu psíky, ktoré chodia odchytávať zamestnanci útulku alebo mestská polícia. Prestavbu a rozšírenie mestského útulku financovala samospráva z vlastných zdrojov. Zo zverejneného dodatku zmluvy so zhotoviteľom vyplýva, že náklady na projekt dosiahli takmer 470 000 eur s DPH a pri realizácii prác došlo k zvýšeniu o 120 000 eur s DPH.

 

Ako uviedli z radnice, strechy kotercov boli konštrukčne navrhnuté tak, aby v lete zabránili ich prehrievaniu, a teda aby poriadne tienili. Dôraz pri rozširovaní útulku kládli aj na bezpečnosť, všetky sekcie sú teda od seba oddelené bráničkami. Okrem nových kotercov sa psíky dočkali aj štyroch oplotených výbehov.

 

"Tie sú určené na socializáciu psíkov a na ich spoločné hranie a zoznamovanie sa. Súčasťou oplotenia sú aj podhrabové dosky, vďaka ktorým bude zamedzené možnému úniku psov," uviedol vedúci oddelenia správy a evidencie majetku MsÚ v Poprade Andrej Ivan. Vedúci útulku Peter Greňa potvrdil, že už od začiatku roka mali kapacitu maximálne naplnenú. Domov poskytovali 27 psíkom. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies