Do Vianoc EMA schváli nové lieky proti Covid-19. Podľa Krčméryho by sa však na ne ľudia nemali spoliehať!

NETKY.SK • 4 December 2021, 11:12 • 2 min
Do Vianoc EMA schváli nové lieky proti Covid-19. Podľa Krčméryho by sa však na ne ľudia nemali spoliehať!

BRATISLAVA – Odborník zároveň prízvukoval, že lieky na zmiernenie príznakov ochorenia Covid-19 či preventívne liečivá proti koronavírusu nenahradia očkovanie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska lieková agentúra (EMA) aktuálne schvaľuje dva nové lieky, ktoré by mali svetovej populácii pomôcť v boji proti koronavírusu. Ako uviedol profesor infektológie Vladimír Krčméry pre televíziu TA3. Liečivá by mohli dostať zelenú tesne pred vianočnými sviatkami. Ide konkrétne o dva perorálne lieky a jednu zmes protilátok. 

 

Očkovanie je cesta von z pandémie

Jedno liečivo má pôsobiť preventívne proti covidu a lekár ho bude môcť podať pacientovi v ambulancii. Ďalšie dva lieky by podľa odborníka mohli zohrať významnú úlohu pri potlačení pandémie.

 

 „Keď sa dožijeme Vianoc a prídu tieto lieky, máme šancu, že táto vlna do Veľkej noci zíde na akceptovateľnú úroveň,“ skonštatoval Krčméry. Druhým dychom však dodal, že najefektívnejším prostriedkom ochrany zdravia proti koronavírusu aj naďalej ostane očkovanie.

 

Lieky by mali zmierňovať priebeh ochorenia Covid-19, čím by sa zároveň znížil tlak na nemocnice. Verejnosť tiež poprosil, aby neváhala a ľudia sa registrovali na vakcináciu. "Tieto dva lieky majú tú výhodu, že sú vhodné na terapiu," zhodnotil. "Je to dobrá správa pre tých, ktorí sa nemôžu zaočkovať," vyhlásil profesor. 

 

img

 

„Chcem poprosiť, aby tí, ktorí sa môžu zaočkovať, zabudli na tieto lieky. Akonáhle ich pustíme do preventívneho podávania, tak brutálne narastie rezistencia,“ varoval Krčméry.

 

Ilustroval to pritom na preventívnom lieku proti chrípke, ktorí ľudia nadmerne užívali počas chrípkových období vážne si tak poškodili obličky alebo pečeň. Nové lieky budú predpisovať lekári, nebudú tak voľne dostupné v lekárňach. 

 

Súvisiaci článok: Profesor Krčméry očakáva štvrtú vlnu pandémie už začiatkom nového roka!

 

Ďalším vlnám pandémia sa nevyhneme

Profesor opakovane poukázal na to, že ak sa nezvýši ochota ľudí nechať sa očkovať, doplatia na to pacienti s inými diagnózami, na ktorých jednoducho nebudú mať v nemocniciach voľné kapacity. 

 

Profesor upozornil, že dnes už musíme počítať aj s obeťami, ktoré podľahnú iným chorobám pretože, nemocnice zaplnili covidoví pacienti a biela medicína funguje v obmedzenom režime. Ide o nepriame obete pandémie.

 

 „My odhadujeme, že počty mŕtvych budú rásť z hľadiska nepriamej mortality,“ povedal. Doplnil, že pravdepodobne sa tieto čísla ani nedozvieme, keďže nie sú zahrnuté v štatistikách Národného centra zdravotníckych informácií.

 

img

 

Aktuálne vyhlásený núdzový stav v krajine je podľa odborníka nevyhnutný. Zároveň však nevylúčil, že pre zaočkovaných by mohli platiť isté výnimky a miernejšie pravidlá, aby mali ľudia motiváciu nechaťsa zaočkovať.  

 

Podľa odborníka by sa choroba mohla zmeniť z epidemicko-pandemickej na sporadicko-epidemickú. Krčméry predpokladá, že letné mesiace si užijeme bez výrazných obmedzení. Budeme sa však musieť pripraviť na ďalšiu vlnu, ktorú očakáva v približne rovnakom čase, teda na prelome jesene a zimy.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako budú vyzerať tohtoročné Vianoce? Odborníci v tom majú jasno!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies