Chlapček v Turecku sa narodil bez pohlavného údu: Má dve riešenia

NETKY.SK • 22 Október 2019, 12:30 • 2 min
Chlapček v Turecku sa narodil bez pohlavného údu: Má dve riešenia

Vrodená chyba sa považuje za tak zriedkavú, že sa zasiahne iba jeden z 30 miliónov chlapcov. Defekt novorodenca sa z lekárskeho hľadiska nazýva penisová agencia.

slovakia

left justify in out

Vo vedeckej literatúre bolo zaznamenaných iba 80 prípadov. Napriek chýbajúcemu údu bol jeho miešok "dobre tvarovaný“, jeho semenníky zostúpili a nemal žiadne ďalšie viditeľné telesné deformácie.

 

Lekári na univerzite Erbakan v Konya - okolo 300 km južne od hlavného mesta Ankara - povedali, že rekonštrukcia penisu je pre chlapca "dobrou alternatívou“.

 

Medici pod vedením Müslima Yurtçua publikovali neobvyklý príbeh novorodenca v lekárskom časopise Urology Case Reports.

 

 

Testy ukázali, že má vezikulárnu fistulu - abnormálne spojenie medzi močovým mechúrom a konečníkom. Mal tiež ďalšiu chorobu, ktorá spôsobila, že sa v ňom hromadil moč, čo lekári zachytili na lekárskom vyšetrení.

 

Zhromaždenie moču, o ktorom sa predpokladá, že sa nachádzalo mimo jeho močového mechúra a v jeho močovej trubici, bolo počas chirurgického zákroku odstránené iba fistulou.

 

"Toto je prvá správa o dieťati s kombináciou agility penisu, vezikoureterálneho refluxu a vezikulárnej fistuly,“ uvádza sa v časopise.

 

Pre anomáliu sa tradične odporúča preradenie rodovej rovnosti - zvyčajne sa udeľuje mužom, ktorí chcú zmeniť pohlavie.

Rodina chlapca sa však rozhodla proti tomuto postupu. Za chybu sa považuje porucha v tehotenstve.

 

Richard Viney, urológ so sídlom na Klinike močového mechúra v Birminghame, opísal príbeh ako "fascinujúci a komplexný prípad“.

 

Povedal: "To je možné chirurgicky napraviť. Dieťa je muž! Každá operácia na odstránenie abnormalít by mala zahŕňať aj vytvorenie zmysluplného chýbajúceho penisu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies