Chemické zbrane použité v Sýrii sú Západu!

NETKY.SK • 17 August 2017, 06:53 • 2 min
Chemické zbrane použité v Sýrii sú Západu!

MOSKVA – Sýrsky diplomat včera potvrdil, že chemické zbrane nájdené v Sýrii sú zo Západu. Ide o zbrane vyrobené vo Veľkej Británii a USA.

slovakia

left justify in out

Tieto nájdené zbrane dokazujú, že západné krajiny priamo alebo nepriamo podporujú teroristov, povedala ruská hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zakharová v rozhovore s ruskou rozhlasovou stanicou Vesti FM.

 

V stredu na tlačovej konferencii sýrsky minister zahraničných vecí Faisal Mekdad oznámil, že sýrska armáda našla chemické zbrane zo Spojeného kráľovstva a Spojených štátov v oblastiach oslobodených od teroristov.

 

Obzvlášť sa zmienil o ručných granátoch a strelivách pre granátomety naplnené plynom CN a CS. Podľa Mekdadu tieto chemické zbrane boli vyrobené americkými Federálnymi laboratóriami a NonLethal Technologies, ako aj britskou Chermingovou obranou.

 

"V súčasnosti sa analyzujú dôsledky vojny, ktorá v Sýrii zúrila mnoho rokov a začali sa objavovať materiálne dôkazy - to bolo mnohokrát spomenuté na rôznych úrovniach," povedal Zakharova. "Faktom je, že západné štáty a regionálne krajiny priamo alebo nepriamo dodávali zakázané jedovaté látky militantom, teroristom a extrémistom, ktorí pôsobili v Sýrii," uviedla s tým, že militanti tiež dostali zbrane, peniaze a informačnú podporu.

 

Zakharova poukázal na dôkazy, ktoré dokazujú, že teroristi v Sýrii používajú zbrane, peniaze a zdroje získané od krajín, ktoré "požadujú svoj záväzok voči demokratickým zásadám a medzinárodnému právu, ale v skutočnosti dodávajú militantom veci potrebné na pokračovanie vojenských aktivít na území nezávislého Štát ", čo sa opakovane vzbudzuje pozornosť v predstaviteľoch Sýrie, Rusku a medzinárodných odborníkoch.

 

"Časť týchto informácií bola odovzdaná Organizácii Spojených národov a dokonca zverejnená počas bilaterálnych rozhovorov, najmä medzi Ruskom a Spojenými štátmi," zdôraznila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

Po útoku chemickými zbraňami, ktorý svet šokoval po zverejnení záberov na jeho obete či trpiacich zranených, nasledovala americká odveta - prvá od roku 2011, keď sa občianska vojna v Sýrii začala. Americká armáda pri nej vypálila na leteckú základňu sýrskej armády takmer 60 striel s plochou dráhou letu.

 

Podľa analýz, ktoré robili odborníci z Turecka u zranených ľudí, bol pri útoku použitý neurotoxický plyn sarin. K rovnakému predbežnému záveru dospela aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), podľa ktorej bol použitý sarin alebo podobná toxická látka, i britskí experti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies