Chcete schudnúť? Dajte si pozor na kalórie v ovocí

NETKY.SK • 3 August 2013, 14:29 • 2 min
Chcete schudnúť? Dajte si pozor na kalórie v ovocí

BRATISLAVA - Jablko, banán, hrozno, jahody? Poradíme vám, ktorému ovociu sa pri chudnutí treba radšej vyhnúť.

slovakia

left justify in out

Už storočia je známe, že ovocie patrí medzi základné zložky racionálnej výživy. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov, enzýmov a vlákniny. Ak si ho doprajete v zdravom množstve, pomôcť vám môže aj pri chudnutí. Nie všetky druhy sú však ideálnou voľbou.

Dovolené


Azda najznámejším diétnym ovocím je ananás, ktorý je až z osemdesiatich percent tvorený vodou. Okrem dôležitých vitamínov obsahuje aj množstvo účinných enzýmov, ktoré spomaľujú ukladanie tukov. Práve vďaka nim náš organizmus lepšie trávi.

Dovoleným ovocím je tiež skupina citrusových plodín, ktoré sú známe pozitívnymi účinkami na organizmus. Ide nielen o prípad chudnutia, citrusy aj skvelo detoxikujú telo a vďaka vysokému obsahu vitamínu C sú vhodnou prevenciou vírusových ochorení.

Ideálnym ovocím pri chudnutí je aj jablko. Množstvo vedeckých testov ukázalo, že ľudia, ktorí si denne doprajú jedno až dve jablká, sú štíhlejší ako tí, ktorí toto ovocie nejedia.

Medzi dovolené druhy patria aj jahody, maliny, ríbezle, broskyne, nektárinky, marhule, kivi a červený melón.

Zakázané


Medzi menej vhodné druhy ovocia, samozrejme, v prípade chudnutia, patrí obľúbené hrozno. Dôvodom je to, že obsahuje hroznový cukor a je teda skutočnou energetickou bombou. Odporúča sa po ňom siahať iba vtedy, ak telo zaťažujete väčšou fyzickou námahou.

Najkalorickejším ovocím vo väčšine rebríčkov je avokádo. Oproti iným druhom ovocia obsahuje minimum vody a naopak, veľa tukov. Avokádo má vysokú nutričnú aj kalorickú hodnotu, preto sa nepovažuje za dobrú voľbu pri chudnutí.

Nevhodným ovocím pri znižovaní váhy sú aj banány, ktoré obsahujú veľa cukrov. Dva banány majú toľko energie, na spálenie ktorej potrebujete minimálne 90 minút namáhavejšej činnosti.

Medzi ovocie, ktoré by ste pri redukcii váhy mali obmedziť, patrí tiež papája, slivky, višne, čerešne, datle a mango.

Rada na záver


Mnoho žien sa mylne domnieva, že ideálnou cestou k chudnutiu je práve dlhodobejšie konzumovanie ovocia. Pozor! Ak budete niekoľko dní jesť výlučne ovocie, ovocné cukry sa môžu začať premieňať na tuky. Preto, ovocím iba doplňte svoju stravu a vyhnite sa sušeným a kompótovým variáciám.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies