Minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč po návšteve Česka: Spája nás množstvo spoločných tém

NETKY.SK • 13 Január 2024, 12:51 • 2 min
Minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč po návšteve Česka: Spája nás množstvo spoločných tém

KŘTINY- Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč v piatok absolvoval bilaterálne stretnutie so svojim českým náprotivkom Marekom Výborným v historických priestoroch Zámku Křtiny, ako aj v Školnom lesnom podniku Masarykov les, ktorý patrí do pôsobnosti Mendelovej univerzity v Brne.

slovakia

left justify in out

Na úvod minister Takáč poďakoval svojmu českému hostiteľovi za milé prijatie a vyslovil presvedčenie o rozvíjaní dobrých vzájomných vzťahov. „Som rád, že pokračujeme vo zvykoch a tradíciách, že prvá návšteva novozvoleného ministra smeruje k nášmu bratskému národu,“ povedal minister Richard Takáč. Predmetom bilaterálneho rokovania boli kľúčové a nanajvýš aktuálne témy z oblasti pôdohospodárstva. Pozornosť venovali lesníckym témam, a to adaptácii lesov na klimatickú zmenu a príprave na implementáciu nariadenia v boji proti odlesňovaniu. „Je potrebné tým riešiť premnožené množstvo raticovej zveri. Na Slovensku pripravujeme novelizáciu zákona o poľovníctve a pán minister ma informoval, že tiež ho čaká tento ťažký boj,“ pokračoval agrominister Takáč.

Nosnou témou rokovania ministrov bol aktuálny vývoj a budúce vyhliadky Spoločnej poľnohospodárskej politiky so zameraním sa na externú konvergenciu priamych platieb. Slovenský minister podotkol, že na Slovensku máme zrejme viac kontrol pri vyplácaní priamych platieb ako v Českej republike. Aj preto v rámci zasadnutí Rady ministrov AGRIFISH v Bruseli spolu otvoria otázku počtu zvýšených kontrol. Slovensko ku koncu roka presadilo prvú modifikáciu Spoločnej poľnohospodárskej politiky a rezort už teraz pripravuje jej druhú modifikáciu.
 
„Chceme v nej byť trošku odvážnejší a možno prinášať radikálnejšie riešenia a zmeny - samozrejme podľa toho, pokiaľ nás Európska komisia pustí. Plánujeme viac podporovať špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu. Na Slovensku máme sebestačnosť niekde okolo 40 percent a cieľom vlády SR je toto číslo pri určitých komoditách zvyšovať. Želáme si, aby v našich obchodných reťazcoch prevažovali naše kvalitné, slovenské produkty,“ priblížil Richard Takáč. Od českého kolegu dostal navyše informáciu, že zvýšenie kontrol v obchodných reťazcoch a intenzívnejšia komunikácia s nimi dokázali ceny potravín zastabilizovať.

 

Jednou z tém rokovania bola tiež otázka premnožených veľkých šeliem. Slovenský minister uviedol, že u nás, podobne ako česká strana, máme problém s vlkom dravým, pričom minulý rok ministerstvo vydalo rozhodnutie o odstrele 60 kusov vlka. K systémovému riešeniu je však potrebná zmena vyhlášky ministerstva životného prostredia. Minister Takáč potvrdil, že ešte väčším problémom na Slovensku je premnožený medveď hnedý, kde prichádza k častým a nebezpečným stretom s človekom.
 
Diskusia sa dotkla aj dovozu komodít z Ukrajiny, keďže až 80 % z nich zostáva na európskom trhu. „Na Slovensku boli pôvodne zakázané štyri plodiny - pšenica, jačmeň, kukurica, repka olejná. Naša vláda predĺžila tento zákaz na dobu neurčitú, zaradili sme tam ďalšie komodity a dohromady je uvalený zákaz na štrnásť. Vôbec nezakazujeme ich transport cez Slovensko, ale musíme chrániť našich poľnohospodárov a potravinárov. Očakávam, že Európska komisia príde s komplexným riešením a krajiny EÚ budú postupovať jednotne,“ dodal slovenský minister pôdohospodárstva.
 
Český minister sa zaujímal aj zákon, ktorým sa na Slovensku od 2.1. 2024 obmedzil predaj a používanie hlučnej pyrotechniky, ktorá ohrozuje aj zvieratá a ktorý v Česku chýba. Minister Takáč mu v tejto veci prisľúbil podanie pomocnej ruky. Na oplátku si zas vypýtal podklady k legislatíve, ktorou sa zabráni množiarňam psov a mačiek, s čím si v susednej Českej republike poradili ustanovením zákona o ochrane zvierat.
 
Richard Takáč na záver bilaterálneho stretnutia pozval českého rezortného ministra Mareka Výborného na Slovensko, aby pokračovali v rokovaniach, keďže Česko a Slovensko aj po rozdelení stále spája mnoho tém. Termín stretnutia je predbežne stanovený na máj 2024 v Topoľčiankach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MP SR, Foto: Zemědělský týdeník
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies