Cez zimné prestupové obdobie najviac míňali Angličania

NETKY.SK • 2 Február 2011, 08:04 • 2 min
Cez zimné prestupové obdobie najviac míňali Angličania

Cez zimné prestupové obdobie najviac míňali Angličania

slovakia

left justify in out

img

Najväčšími investíciami v zimnom prestupovom období v Európe sa prezentovali anglické futbalové kluby, pričom v jeho posledný deň padla rekordná prestupová suma v anglickom futbale. Zlomilo ju 50 miliónov libier za prestup španielskeho útočníka Fernanda Torresa z FC Liverpool do Chelsea Londýn.
      Neoficálnym rekordom v rámci Britských ostrovov bola až do pondelka údajná suma 47 miliónov libier za Argentínčana Carlosa Teveza, ktorý v roku 2009 prešiel z Manchestru United do Manchestru City, arabskí šejkovia ju ale nikdy nepotvrdili. Celkovo anglické kluby v prestupovom mesiaci minuli okolo 215 miliónov libier, čím prekonali dovtedajšie maximum 181 miliónov libier z roku 2009.
      Mimoriadne sa činil anglický majster Chelsea, ktorý okrem Torresa zaplatil aj 25 miliónov libier za brazílskeho obrancu Davida Luiza z Benficy Lisabon. Veľké ryby ulovil aj 5-násobný európsky šampión Liverpool, ktorý za útočníka Andyho Carrolla vyplatil Newcastlu United 35 miliónov libier, resp. Ajaxu Amsterdam za uruguajského kanoniera Luisa Suareza 22,7 milióna libier. Okrem týchto prestupov v anglickej Premiership zaujal aj príchod Bosniaka Edina Džeka z Wolfsburgu do Manchestru United za 27 miliónov libier, resp. Darrena Benta do Aston Villy zo Sunderlandu za 24 miliónov libier.
      Zaujímavé prestupové obdobie zaznamenali aj na Apeninskom polostrove, kde sa najviac angažovalo AC Miláno. "Rossonerri" prilákali do svojho košiara holandského stredopoliara Marka Van Bommela z Bayernu Mníchov, obrancov Nicolu Legrottaglieho z Juventusu Turín a Urbyho Emanuelsona z Ajaxu Amsterdam a útočníka Antonia Cassana zo Sampdorie Janov. Opačným smerom sa do vlasti pobral brazílsky špílmacher Ronaldinho. Európsky i taliansky majster Inter Miláno pustil na hosťovanie stredopoliara Sulleyho Muntariho do Sunderlandu a presvedčil na hosťovanie do Ceseny Davida Santona, za ktorého výmenou získal japonského obrancu Juta Nagatoma. Momentálne v tabuľke druhý SSC Neapol posilnil už aj tak kvalitný útok 32-ročným Giuseppem Mascarom z Catanie a ako posilu predstavil aj obrancu Victora Ruiza z Espaňolu Barcelona.
      Zo slovenského pohľadu boli v Taliansku zaujímavé príchody Juraja Kucku do FC Janov zo Sparty Praha, resp. Kamila Kopúnka do AS Bari, i odchod Martina Petráša z Ceseny do druholigového Grosseta. V krajine úradujúcich majstrov sveta i Európy Španielsku bol oproti Anglicku relatívny pokoj, kluby možno aj pre nepriaznivú ekonomickú situáciu v krajine riešili prevažnú časť transferov formou hosťovania. Real Madrid tak získal z útočníka Emmanuela Adebayora z Manchestru City. Majster FC Barcelona už aj tak hviezdami nabitý káder vystužil krídelníkom Ibrahimom Affelayom, do Blackburnu za 450.000 eur predal z B-tímu útočníka Rochinu. Atletico Madrid nepustilo útočníka Sergia Agüera do Anglicka a predĺžilo s ním kontrakt, FC Sevilla sa posilnila čílskym stredopoliarom Garym Mendelom a chorvátskym reprezentantom Ivanom Rakitičom.

      najväčšie prestupy v januári 2011 (sumy sú v amerických dolároch):
      Fernando Torres z FC Liverpool do Chelsea Londýn za 80,21 miliónov
      Andy Carroll z Newcastle United do FC Liverpool za 56,14 miliónov
      Edin Džeko z VfL Wolfsburg do Manchestru City za 46,34 milióna
      Luis Suarez z Ajaxu Amsterdam do FC Liverpool za 36,08 milióna
      David Luiz z Benficy Lisabon do Chelsea LOndýn za 33,69 milióna
      Darren Bent zo Sunderlandu do Aston Villy za 28,79 milióna

      ďalšie zaujímavé prestupy či hosťovania:
      Ronaldinho z AC Miláno do Flamenga
      Antonio Cassano zo Sampdorie Janov do AC Miláno
      Mark Van Bommel z Bayernu Mníchov do AC Miláno
      Jean Makoun z Olympique Lyon do Aston Villy
      Ryan Babel z FC Liverpool do Hoffenheimu
      Tuncay Sanli zo Stoke City do VfL Wolfsburg
      Patrick Helmes z Bayeru Leverkusen do VfL Wolfsburg
      Emmanuel Adebayor z Manchestru City do Realu Madrid (h)
      Juto Nagatomo z Ceseny do Interu Miláno (h)
      Robbie Keane z Tottenhamu Hotspur do West Hamu United (h)
      Obafemi Martins z Rubinu Kazaň do Birminghamu City (h)
      Michael Bradley z Borussie Mönchengladbach do Aston Villy (h)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies