Cez víkend sa začne Týždeň slovenskej kultúry v Budapešti

NETKY.SK • 30 August 2012, 11:14 • 2 min
Cez víkend sa začne Týždeň slovenskej kultúry v Budapešti

Cez víkend sa začne Týždeň slovenskej kultúry v Budapešti - Kultúra Upevňovanie a ďalšie rozvíjanie slovensko-maďarských kultúrnych vzťahov, ako aj prezentovanie slovenskej kultúry je cieľom Týždňa slovenskej kultúry v Budapešti, ktorý sa začne túto sobot

slovakia

left justify in out

imgUpevňovanie a ďalšie rozvíjanie slovensko-maďarských kultúrnych vzťahov, ako aj prezentovanie slovenskej kultúry je cieľom Týždňa slovenskej kultúry v Budapešti, ktorý sa začne túto sobotu (1. 9.). Ako o tom TASR dnes informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR, podujatie pripravil Slovenský inštitút (SI) v Budapešti.
      Podujatie sa začína otvorením Slovenského stanu na 4. ročníku už známeho Pozsonyi Pikniku, ktorý trvá celý deň. Slovensko sa bude prezentovať propagačnými materiálmi o SR a Bratislave. Súčasťou programu bude aj súťaž v pečení najlepších bratislavských rožkov.
      V ďalšom stane sa predstavia Trenčianske Teplice a ich známe kúpele. Hostia pikniku budú mať príležitosť ochutnať kapustné halušky a malé deti zabaví umelecký výtvarník - strihač farebného papiera Karol Krčmár. 
      V nedeľu si budú môcť hostia pozrieť divadelné predstavenie bratislavských korunovačných slávností Márie Terézie, ktoré sa konali v roku 1741 v Dóme sv. Martina v Bratislave. Budú prezentované na schodoch Maďarského národného múzea, a to v podaní slovenských hercov, medzi nimi aj hercov maďarskej národnosti. 
      Ďalšie dva dni sa na slovenskom inštitúte predstaví mesto Brezno aj s tancom folklórneho súboru Klások. Salaš Zbojská ponúkne svoje domáce špeciality a vo večerných hodinách vystúpi Divadlo Jána Chalúpku z Brezna. 
      V programe týždňa je i otvorenie výstavy "Košické korzo – Osobnosti z albumu" z Východoslovenského múzea v Košiciach a "Dunajské mosty" fotografa Petra Gyukicsa. Na nádvorí SI budú podávať slovenské špeciality a v utorok tam vystúpi košické divadlo Thália.
      Na budúci týždeň v stredu (5. 9.) sa Budapešťanom na Vörösmartyho námestí predstavia Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. 
      Vo štvrtok (6. 9.) na lodi A38, kotviacej na Dunaji a známej svojimi diskotékami, zahrá slovenská kapela Groovin' Heads a maďarská Random Trip.
      Posledný deň bude patriť slovenskému folklóru a ľudovým remeslám - opäť v centre Budapešti na Vörösmartyho námestí. Vyše hodinovým programom sa predstaví folklórny súbor Technik a v niekoľkých stánkoch ponúknu slovenské ľudovoumelecké výrobky. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies